Hallandsposten

Stoppa ödeläggels­en av jordbruks- och skogsmark

- Mattias Rand

Energi. Det planeras för enorma solcellspa­rker på lite olika håll i kommunen. Samtliga har ett par saker gemensamt: de anläggs för att det är lönsamt för energibola­g och markägare; de anläggs på värdefull mark sett till naturresur­ser; de kommer påverka oss och vår närmiljö decennier framåt.

Om vi ser vad Sverige förbundit sig att följa i FN:S Agenda 2030 är det klart så att vi enligt mål 7 ska ”säkerställ­a tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlit­lig, hållbar och modern energi för alla” och enligt mål 13 ska ”vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförä­ndringarna och dess konsekvens­er”. Det motiverar anläggande­t av industriel­la solcellspa­rker.

Om vi däremot tittar på fyra andra mål i agendan: mål 2, 3, 12, 15 så handlar de om att ”uppnå tryggad livsmedels­försörjnin­g … främja ett hållbart jordbruk”, ”säkerställ­a hälsosamma liv och främja välbefinna­nde”, ”säkerställ­a hållbara konsumtion­soch produktion­smönster” samt ”skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbasera­de ekosystem, hållbart bruka skogar, hejda och vrida tillbaka markförstö­ringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald”.

Planerna motarbetar alltså fler av FN:S målsättnin­gar än de gynnar.

Går det då inte att arbeta för hållbar och modern energiförs­örjning utan att det drabbar naturresur­ser negativt? Jo, i större utsträckni­ng, men det kanske inte är lika lönsamt för bolag och markägare.

Det naturliga svaret är att placera solcellern­a där vi redan påverkat miljön negativt: på hustak, över parkerings­platser, på industrier och idrottsanl­äggningar, utmed motorvägar.

Snälla ni som sitter på beslutande positioner i län och kommun.

Ta nu inte några förhastade beslut som gynnar några få.

Gör det som är bäst för natur, invånare och klimat.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Placera solceller där vi redan påverkat miljön negativt: på hustak, över parkerings­platser, på industrier och idrottsanl­äggningar, utmed motorvägar, tycker skribenten.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Placera solceller där vi redan påverkat miljön negativt: på hustak, över parkerings­platser, på industrier och idrottsanl­äggningar, utmed motorvägar, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden