Hallandsposten

Hbk-kaptenen sporras av titeln han saknar

Han spelade cupfinal med IFK Norrköping 2017 – och förlorade. Nu hoppas Andreas Johansson, 42 år på söndag, på en ny chans med HBK. – Sedan jag kom tillbaka 2019 så är det nog den bästa truppen vi har haft, säger Hbk-veteranen.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Halmstads BK är i kvartsfina­l i svenska cupen för första gången på fem år och möter Brommapojk­arna borta på lördagen.

Mittbacken Joseph Baffoe, 31, är den ende i dagens Hbk-trupp som har spelat final i svenska cupen och vunnit. Det gjorde han 2011 med Helsingbor­g, som slog Kalmar FF med 3–1.

Mittfältar­en Joel Allansson, 31, tillhörde IFK Göteborg när ”Blåvitt” vann cupen 2013, men missade finalen mot Djurgården.

Andreas Johansson var i cupfinal med IFK Norrköping 2017 och hade som lagkapten fått lyfta pokalen vid seger. Men östgötalag­et, som även innehöll Eric Smith, förlorade med 1–4 borta mot Östersund.

Sju år senare framkallar tankarna på finalen fortfarand­e en speciell känsla hos den evigt unge Hbk-stoppern:

– Det är klart att det är jätterolig­t och jättehäfti­gt. Men om man skulle gå till final så är det lite synd att ett lag får hemmaplan. Vi fick åka upp till Östersund och spela, och det blir ju skillnad i favoritska­p om du får hemmaplan eller inte. Men i det stora hela är det ju jättehäfti­gt och jätterolig­t att spela matcher när det väl gäller på riktigt och det står en titel på spel, säger han.

Hur sugen är du på att vinna den där cuptiteln?

– Jag har haft förmånen att vinna både Sm-guld och supercupen (den numera nedlagda matchen mellan seriemästa­rna och cupmästarn­a, HP:S anm) så det är klart att ett cupguld hade varit jätterolig­t.

– Det är lång väg kvar fortfarand­e och vi har en tuff match nu, men jag ser alla möjlighete­r. Det som är roligt är att det ska avgöras, det kan bli över 90 eller 120 minuter. Det är klart att det är häftigt och lite

kittlande att spela sådana matcher.

Brommapojk­arna tvingades kvala sig kvar i allsvenska­n i höstas, men HBK förlorade båda matcherna mot Stockholms­laget i fjol: 0–2 på Örjans vall och 1–3 på Grimsta IP.

Vad måste ni göra bättre den här gången?

– Hemmamatch­en tycker jag att vi gör rätt så bra med tanke på att vi får en man utvisad i den. Men där uppe var vi inte alls bra och det vet vi om, så det ska vi göra bättre så klart. Det är ett bollskickl­igt lag som spelar på ett annat sätt än vad många andra lag gör, så det är bara att gå ut och göra våra grejer efter våra principer. Då hoppas jag att vi ska lyckas ta dem, säger Andreas Johansson.

HBK:S manager Magnus Haglund roterade i mittförsva­ret i gruppspele­t och lät Andreas Johansson, Joseph Baffoe och Gabriel Wallentin starta två matcher vardera.

Altmeister Johansson stod över senast i gruppfinal­en mot Värnamo (1–0) – men det skulle förvåna om han inte är tillbaka mot BP.

Hur ser du på konkurrens­en i mittförsva­ret i år?

– Det är jätterolig­t, tycker han. – Konkurrens är jättebra, för då utvecklas man ännu mer och måste ligga på topp och prestera. Jag tycker att den har blivit tuffare på alla positioner i år. Sedan jag kom tillbaka 2019 så är det nog den bästa truppen vi har haft bredd- och konkurrens­mässigt. Men det har jag haft under hela min karriär och det är jag van vid, så det är bara att köra på. Det gäller att prestera för att spela.

 ?? BILDER: ROGER LARSSON ?? Lagkaptene­n Andreas Johansson är en av få spelare i dagens Halmstads BK som har upplevt en final i svenska cupen. Han skulle inte ha något emot att ta revansch för förlusten med IFK Norrköping 2017 genom att leda HBK hela vägen i år.
BILDER: ROGER LARSSON Lagkaptene­n Andreas Johansson är en av få spelare i dagens Halmstads BK som har upplevt en final i svenska cupen. Han skulle inte ha något emot att ta revansch för förlusten med IFK Norrköping 2017 genom att leda HBK hela vägen i år.
 ?? ?? Andreas Johansson och Lars Jacobsson.
Andreas Johansson och Lars Jacobsson.
 ?? ?? Solen sken över Halmstad arenas konstgräs när Hbk-truppen gick igenom de sista detaljerna inför lördagens kvartsfina­l mot Brommapojk­arna.
Solen sken över Halmstad arenas konstgräs när Hbk-truppen gick igenom de sista detaljerna inför lördagens kvartsfina­l mot Brommapojk­arna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden