Hallandsposten

Drotts förre guldhjälte tillbaka – kan vinna ny titel med lillebror

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Elva år efter Sm-guldet med HK Drott är Philip Stenmalm tillbaka i Halmstad arena för att vinna en ny titel i nya Final Four. Tillsamman­s med lillebror Elliot i Ystads IF, som praktisera­nde lärarstude­nt – och med många års erfarenhet utomlands. – Jag hade en väldigt fin tid i Halmstad så det är klart att minnen kommer väckas till liv, säger Philip Stenmalm.

Ystads IF har haft en ledig träningsda­g, men för Philip Stenmalm har det ändå varit jobb.

Drotts tidigare guldhjälte är inne på sitt tredje år av fem på studierna till att bli lärare och gör just nu praktik på Ystads gymnasium.

– Det är kul, säger Philip som trivs med sitt val.

– Det gör jag absolut. Dels tycker jag att det är ett väldigt viktigt arbete, man har kontakten med ungdomar plus att jag har ett intresse i både samhällsku­nskap och historia och tycker att det är viktigt att man har kunskaper i det.

I helgen är den rutinerade vänsternia­n tillbaka på gamla jaktmarker när det nya cupkoncept­et Final Four avgörs, för herrarna, i Halmstad arena.

Mellan 2011–2014 var Philip Stenmalm en bärande pjäs i det Drottlag som vann Sm-guld 2013. Klubbens senaste Sm-titel. Från Drott gick flyttlasse­t till spanska Naturhouse La Rioja (2014–2016), danska KIF Kolding (2016–2018), franska Pays d’aix UC (2018–2019) och till sist polska Wisla Plock (2019–2021) innan han återvände till Sverige – och då Ystads IF – 2021.

I Halmstad arena har han bara varit en knapp handfull gånger sedan han tog farväl av Halmstad.

– Jag hade en väldigt fin tid i Halmstad och Drott så det är klart att det finns minnen där som kommer väckas till liv. Det är kul.

– Man tog med sig mycket. Det var där jag fick en första handbollsu­tbildning på elitnivå, man kommer ihåg första gången man spelade i Handbollsl­igan, i en Europacup, i landslaget. Det finns jättemycke­t minnen.

Förutom att han mött andra ex-drottare som Magnus Persson, Anton Halén och Viktor Hallén i ligaspelet har kontakten med klubben dock varit liten genom åren.

Men på håll har Stenmalm ändå följt sin gamla klubb.

– Absolut, sedan har det inte gått så himla bra och ekonomiskt har det varit mer problemati­skt än man trodde när man spelade där. Det har varit lite deppig läsning och väldigt tråkigt, för det är en fin och anrik klubb som jag trivdes väldigt bra i. Och Halmstad är en bra stad att spela handboll i.

Vad har åren utomlands gett dig?

– Jag har haft både bra och dåliga erfarenhet­er, men har spelat på en förhålland­evis hög nivå hela tiden, kanske precis under toppskikte­t. Det har varit väldigt givande. Jag har hela tiden utvecklats handbollsm­ässigt.

– Sedan är det självklart att man hade velat ha någon titel för det blev det inte utomlands.

Har du kunnat lägga undan lite sparpengar på utlandsåre­n?

– Lite, men det är inte heller att man blir rik på det. Då ska man upp till absolut toppnivå i Europa. De flesta behöver jobba efteråt.

En till titel har det dock blivit. Med Ystad vann Philip Stenmalm sitt andra Sm-guld i karriären redan under första säsongen i klubben 2021/22.

– Det var väldigt roligt. En fantastisk upplevelse, speciellt här eftersom de inte vunnit på 30 år. Det betydde mycket.

Var det andra guldet annorlunda att vinna än första?

– Man är också äldre och har upplevt grejer, men det blir en väldigt hög anspänning­snivå och så blev det lite annorlunda när det var bäst av fem matcher i finalen än när det var en match. Men känslan efteråt var väldigt lik.

Föredrar du en final eller bäst av fem?

– Det finns både positiva och negativa saker. Det är väl mer sportsligt rättvist med fem men en finalmatch som vi hade (2013) var jäkligt häftigt. Det blir något annat när det är en arena med 12 000–13 000 åskådare.

Individuel­lt har det dock fortsatt gå bra även om det blev en semifinalf­örlust i fjol för Ystads IF. De två senaste åren har Philip Stenmalm utsetts till ligans bästa försvarssp­elare.

Och i helgen kan det bli en ny titel i Final four – Svenska cupens nya koncept.

Ystad, där även ex-drottarna Linus Fernebrand och målvaktstr­änaren Mattias Andersson ingår, möter Amo i den första semifinale­n och Hammarby tar sig an Önnered om den andra finalplats­en under lördagen. Sedan väntar brons- och finalmatch under söndagen.

– Jag tycker konceptet är jättebra. Sedan får man se hur mycket folk som kommer. Jag hörde att det inte var så mycket biljetter sålda som man hoppats på. Sedan behöver man kanske inte ha dubbelmöte­n i varje omgång innan, man hade kunnat göra om det formatet lite. Men

ARKIVBILD: JÖRGEN JARNBERGER

Final four är jättebra om man kan skapa en hype runtomkrin­g det och se till att det blir en fullsatt hall i två dagar, då är det en fantastisk upplevelse.

Enligt Ann Johansson på Destinatio­n Halmstad hoppas man på runt 2 000 åskådare under lördagen och ännu fler på finaldagen.

Då kan Philip Stenmalm även vinna en titel med lillebror Elliot, som också spelar i YIF.

– Vi spelar inte så mycket ihop i och med att vi spelar på ungefär samma position. Men det är en kul upplevelse att få vara i samma lag som sin lillebror. Det är tio års skillnad mellan oss och vi hade aldrig spelat ihop tidigare.

Favorittry­cket lägger Philip Stenmalm över på Hammarby – men konstatera­r att YIF, där Kim Andersson är still going strong – har goda chanser.

Hur stort vore det att vinna?

– Det är absolut en titel man vill ha. Spelar man där spelar man för att vinna.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTIAN ÖRNBERG ?? Drotts förre guldvinnar­e Philip Stenmalm, 32, återvänder till Halmstad arena med Ystads IF för att försöka vinna den första upplagan av Final Four för herrlag i helgen.
ARKIVBILD: CHRISTIAN ÖRNBERG Drotts förre guldvinnar­e Philip Stenmalm, 32, återvänder till Halmstad arena med Ystads IF för att försöka vinna den första upplagan av Final Four för herrlag i helgen.
 ?? ?? I Ystads IF spelar även Linus Fernebrand vars moderklubb är HK Drott.
I Ystads IF spelar även Linus Fernebrand vars moderklubb är HK Drott.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden