Hallandsposten

Så blev Ess Group Sveriges nya hotellimpe­rium

-

Jonas Stenberg började sin karriär med att parkera bilar på Park Hotel. I dag leder han göteborgsk­a hotellkedj­an Ess Group – som har bland den högsta beläggning­en i Sverige. Inom kort öppnar de ytterligar­e tre hotell. Men vd:n har en farhåga: – Vi är i någon mån ett ”stort bolag” och vill inte bli ett ”storbolag”, säger han.

De kommande 18 månaderna kommer Ess Group att öppna tre till hotell. Hjortviken i Hovås, slottshote­llet Maryhill utanför Helsingbor­g och ett badhotell i danska Køge. Då är Ess Group uppe i att ha skapat 15 hotellkonc­ept på 18 år – efter att ha börjat på noll med Ystad Saltsjöbad år 2007. Lite i det tysta har Ess Group smugit sig upp i hotelltopp­en i Sverige.

I dag är Ess Group en mångmiljar­dkoncern, med tusentals anställda på lönelistan.

Kedjan uppger också att sex av hotellen, hälften av deras nuvarande, är med på tio-i-topplistan bland hotellen med högst beläggning i Sverige. Detta enligt branschorg­anet Benchmarki­ng Alliance, där 721 hotell deltar.

Överst på listan är Falkenberg­s

Strandbad, nummer två är Ystad Saltsjöbad och Göteborgsh­otellen Jacy’z och Hotel Pigalle ligger på sjunde och åttonde plats.

– Vår affärsmode­ll kanske är svaret på varför det är så. Vi ser oss inte som att vi jobbar på hotell, vi ser oss mer som att vi är som ett upplevelse­hus och försöker skapa nya attraktion­er som gör att man väljer just oss. Det handlar om allt från poolclubs, till restaurang­er, ljus och ljud, artister, coworking och ett innehåll som gör att man vill komma till oss och hänga, säger vd:n Jonas Stenberg när vi träffar honom på nya Jacy’z hotell i Gårda, inte så långt ifrån Kallebäck där han växte upp.

På den tiden fanns det inte på kartan att det skulle kunna byggas en hotellreso­rt i den stadsdelen.

Intervjun görs hotellbare­n på 26:e våningen med utsikt över Göteborg, bara några dagar innan den stora branden på Oceana som skakat om hela stan. Hos Jacy’z är stämningen fortfarand­e fylld av tillförsik­t.

Tillförsik­t är något som Ess Group har fått leva med sedan dag ett, då de tog över Ystad Saltsjöbad. Då fick de vara kreativa för att locka till sig gäster under alla veckans dagar hela året, inte minst lokalbefol­kningen.

– Ursprungli­gen var det lite nativt när vi köpte Ystad Saltsjöbad. Vi hade inga pengar och betalade ganska mycket, så vi var jättemotiv­erade att få fullt även under lågsäsong från oktober till mars. Då blev vi väldigt fokuserade på att skapa reseanledn­ingar, och då var musiken jättevikti­g. Vi hade spelningar på terrassen där alla fick komma, säger Jonas Stenberg.

Och efter några år hade man jobbat in konceptet.

Det som gällde i Ystad gäller på alla av Ess Groups hotell, menar

ihan, även på göteborgsk­a Jacy’z.

– Det är väldigt sällan hotellen i sig är själva reseanledn­ingen. Till Göteborg reser man oftast att om man ska på konferens, möten eller hälsa på någon. Det är därför man måste skilja ut sig med nya attraktion­er så att man fortsätter att vara relevant, precis som en nöjespark. Det är en kombinatio­n av upplevelse­n och innehållet. Och gör vi det bra så behöver vi många hotellrum, säger Jonas Stenberg.

– Det gäller att hitta rätta mixen mellan affärslogi och spa-morgonrock­ar, så att det känns lite ”hemma hos”, säger han.

Ess Group har lyckats få till ekonomin på sin modell. Under 2023 omsatte bolaget cirka 2,4 miljarder kronor (drygt 2 miljarder under 2022) och gjorde ett resultat före skatt på cirka 178 miljoner kronor (nära 95 miljoner kronor 2022).

Bolaget har i dag 2 200 anställda årsarbetsk­raft mot nära 1 500 under 2022.

Storhotell­et Jacy’z öppnade i november 2022, och de tre nya hotellen kommer att öppna inom 18 månader.

Hur fixar ni det utifrån den nya ränteläget?

– Vi har en bra bank, Nordea, som stöttar oss. Och i Jacy’z fall är det inte vi som är fastighets­ägare utan det är Platzer. I de andra hotellen på Hjortviken och Örenäs är det vi som är fastighets­ägare, och där har vi också Erik Selin och Balder, som är

Jonas Stenberg är vd på Ess Group.

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Cirka 160 personer arbetar på kontoret i Göteborg som ligger i Jacy’z hotell. Bland andra finanschef­en Claes Tallhage och vd:n Jonas Stenberg.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Cirka 160 personer arbetar på kontoret i Göteborg som ligger i Jacy’z hotell. Bland andra finanschef­en Claes Tallhage och vd:n Jonas Stenberg.
 ?? ??
 ?? ?? Jonas Stenberg började med att parkera bilar på Park Avenue Hotel – men klättrade sedan snabbt i karriären.
Jonas Stenberg började med att parkera bilar på Park Avenue Hotel – men klättrade sedan snabbt i karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden