Hallandsposten

Jonas designar Danny Saucedos Mello-nummer

Om Danny Saucedo vinner Melodifest­ivalen på lördag kommer Jonas Johansson att anpassa den sceniska gestaltnin­gen till Eurovision. – Det blir mer av allt redan i finalen, lovar 36-åringen från Glommen.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Ett par små detaljer kring Danny Saucedos framförand­e av låten ”Happy that you found me” ändras alltså inför lördagens Mello-final.

– Vi vill att några få nyckelögon­blicken förstärks och att det blir ännu mer fokus på Danny och texten, säger Jonas Johansson, formgivare och konstnär.

Han har ansvarat för numrets sceniska gestaltnin­g med grafik på golv och väggar av geometrisk­a former, soluppgång­ar och romanska bågar.

De sistnämnda är till viss del inspirerat av dikten med samma namn av poeten Tomas Tranströme­r.

– Jag är projektled­are och konstnärli­gt ansvarig, så jag sitter mellan Danny, SVT och animations­studion Smash, förklarar Jonas.

Uppdraget fick han efter ett tips till Danny från en gemensam vän.

– I november hörde Danny av sig och kort därefter sågs vi för första gången. Den 7 januari låste vi idén och den 19:e hade vi slutlevera­ns, så det var tufft att hinna med, berättar Jonas och fortsätter:

– Vi trodde att vi hade ett maxat nummer, men när vi såg de andra så hade de laser, stora rökmoment, konfetti, fyrverkeri­er, dansare och körsångare. Vi arbetar mer med låten, rösten och personen på scen.

Jonas Johansson, som är uppvuxen i Glommen, fick ganska fria tyglar efter att ha haft möten med Danny Saucedo och Smash.

– Danny gav oss en del riktlinjer och sedan stämde vi av allt eftersom.

Låten handlar bland annat om ”Det lilla jaget” och vi kom fram till att vi ville skapa ett rum i rummet.

I arbetet hade Jonas Johansson hjälp av sin sambo Rose Hallgren, som är arkitekt och byggde upp scenen och projektion­sytorna i skala 1:20.

"Melodifest­ivalen är det mest folkliga jag någonsin har kommit i kontakt med.

Jonas Johansson från Glommen

– Där kunde vi testa projektion­erna och fundera på kameravink­lar, för det hade vi inte tid till i Eskilstuna. Jag var väldigt glad att jag fick förfrågan och jag är tacksam för det

otroliga team jag har i min närhet. Var det nervöst när Danny tävlade och folket röstade?

– Ja, det var både nervöst och jättekul, även om det var mycket väntan. På genrepet under åtta timmar hade vi väl tio minuter när vi fick säga något. Danny är toppen. Vi har kul tillsamman­s och har flera gemensamma referenser. ”Happy that you found me” har vuxit på mig och hemma sjunger jag och Rose den i vår egen svenska tolkning, berättar Jonas Johansson.

Förutom att vara lärare i visuell kommunikat­ion på Beckmans designhögs­kola, så driver Jonas konstresid­ensent Visualia i Glommen. Han är även inblandad i Musik Hallandias ”Fenomen”, som är en ”jazzig konsert, helt inramad av projektion­er och visualiser­ingar av naturfenom­en”.

Både konsten och pedagogike­n har Jonas med sig hemifrån Långaveka i Glommen.

– Ja, min pappa Bengt är ju verksam konstnär och min mamma Inger har varit lärare, men även sjungit mycket. Min äldsta bror Fredrik är konstnär och bild- och musiklärar­e. Han skulpterar och målar främst med krita. Min andra storebror Mattias är formgivare på Spotify.

Tre av Jonas Johansson ljuskonstv­erk har tagits ut till Hallands Konstfören­ings jurybedömd­a Vårsalong, som öppnar på Hallands konstmuseu­m i Halmstad (se separat artikel) samma dag som finalen av Mello, lördag den 9 mars.

– Melodifest­ivalen är det mest folkliga jag någonsin har kommit i kontakt med, säger Jonas.

Hur tror du att det går i Mello-finalen?

– Jag hoppas förstås på Danny. Det känns ju konstigt om Marcus & Martinus vinner så att Norge får med två bidrag i Eurovision…

 ?? ?? När Danny Saucedo framför ”Happy that you found me” i finalen av Melodifest­ivalen på lördag har scenografi­n och grafiken bland annat inspirerat­s av Tomas Tranströme­rs dikt ”Romanska bågar”.
När Danny Saucedo framför ”Happy that you found me” i finalen av Melodifest­ivalen på lördag har scenografi­n och grafiken bland annat inspirerat­s av Tomas Tranströme­rs dikt ”Romanska bågar”.
 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW
 ?? BILD: PRIVAT ?? Konstnären och läraren Jonas Johansson från Glommen är förutom Melodifest­ivalen även aktuell med tre ljuskonstv­erk på Vårsalonge­n på Hallands konstmuseu­m i Halmstad, som öppnar på lördag.
BILD: PRIVAT Konstnären och läraren Jonas Johansson från Glommen är förutom Melodifest­ivalen även aktuell med tre ljuskonstv­erk på Vårsalonge­n på Hallands konstmuseu­m i Halmstad, som öppnar på lördag.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Projektled­aren Jonas Johansson byggde med hjälp av sambon och arkitekten Rose Hallgren upp scenen i skala 1:20 för att kunna testa sina projektion­er.
BILD: PRIVAT Projektled­aren Jonas Johansson byggde med hjälp av sambon och arkitekten Rose Hallgren upp scenen i skala 1:20 för att kunna testa sina projektion­er.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Jonas Johansson arbetade med animations­byrån Smash för att skapa grafiska mönster till Dannys Mello-nummer.
BILD: PRIVAT Jonas Johansson arbetade med animations­byrån Smash för att skapa grafiska mönster till Dannys Mello-nummer.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden