Hallandsposten

Tonåringar ska inte vinna jobb i ett lotteri

I år kommer 80 000 ungdomar vinna ett sommarjobb i statligt finansiera­de lotterier. Ny statistik visar att de kommunala feriejobbe­n kan göra mer skada än nytta.

- Johanna Högström Schreiber Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 11/3. I över 20 år har Sveriges kommuner och regioner (SKR) lobbat för att kommuner ska lotta ut sommarjobb till tonåringar. Ett av argumenten är att de så kallade feriejobbe­n kan få upp ungdomars intresse för, och vilja att, arbeta i offentlig sektor. År 2021 uppmuntrad­e de bland annat kommunerna att köpa in specialtry­ckta t-shirts med texten “Världens viktigaste jobb”, skapa feriejobb som kan “ge positiv medial uppmärksam­het”, och ordna gemensam kick off för ungdomarna. Som om vi inte sett tillräckli­gt många skräckexem­pel på var notan för kommunala kick offer hamnar.

SKR uppmuntrar även kommunerna att kvotera in ungdomarna “på ett för könet otradition­ellt yrkesområd­e”. I en av deras rapporter om hur lotterijob­ben kan “bryta könsmönstr­en” i förskolan är det mest positiva exemplet att en (!) kille i Jönköping började läsa till förskollär­are efter att ha feriejobba­t på förskola.

Frågan aktualiser­as varje år, men är nu extra aktuell eftersom en rapport från Institutet för arbetsmark­nadsoch utbildning­spolitisk utvärderin­g (IFAU) visar att feriejobbe­n för ungdomar i Stockholms kommun fortfarand­e inte fyller sitt syfte: att öka chansen till framtida anställnin­g (DN 4/3).

Rapportför­fattarna pekar på att framför allt pojkar som går yrkesförbe­redande program och redan har ett extrajobb glider iväg från arbetsmark­naden när de i stället vinner i jobblotter­iet. När sommaren tar slut har pojkarna ofta förlorat kontakten med sin tidigare arbetsgiva­re. Dessutom visar rapporten att ungdomar som vunnit i sommarjobb­slotteriet blir mindre attraktiva för arbetsgiva­re inom näringsliv­et eftersom de kan framstå som lata.

I stort sett alla svenska kommuner deltar i projektet, och precis som alla offentligt finansiera­de satsningar är projektet långt ifrån gratis. År 2023 fördelade regeringen 150 miljoner kronor till särskilt utvalda kommuner för att de skulle kunna göra extra satsningar på feriejobb. En enkel överslagsr­äkning visar att kostnaden för feriejobbe­n 2024 kommer landa på över en miljard kronor.

Jobb ska inte fördelas genom ett lotteri, de ska fördelas genom meritokrat­i. Här är det personliga brevet helt avgörande för ungdomar utan formella meriter. En tonåring som gillar att spela fotboll med sina småsyskon kan bli en fantastisk resurs på förskolan. En annan är duktig på teknologi och kan bistå med enkla arbetsuppg­ifter på kommunens it-avdelning.

I stället för att utveckla projektet utifrån tillgängli­g data fortsätter kommunpoli­tiker tävla om vem som satsar mest på att lotta ut jobb. Ett skräckexem­pel är Göteborgs kommun, där kommunalrå­det Hampus Magnusson (M) tidigare har föreslagit en satsning på 35 miljoner kronor för att alla ungdomar som söker feriejobb ska få det (GP 20/2-15). Det finns helt enkelt ingen stringent linje från politiskt håll, mer än att borgerliga kommunpoli­tiker ställer sig mer positiva till samverkan mellan kommun och näringsliv.

Därför är det glädjande att Kristofer Fjellner (M), opposition­sråd i Stockholm, äntligen bryter tystnaden. Han föreslår helt enkelt att jobben ska sökas som jobb söks i resten av samhället: med CV, personligt brev och en anställnin­gsintervju. Som man gör när man söker ett jobb, helt enkelt. Att ett så enkelt förslag som Fjellners får människor att jubla säger allt om hur dåligt det nuvarande systemet är, och om hur fega andra politiker är.

"Jobb ska inte fördelas genom ett lotteri, de ska fördelas genom meritokrat­i.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? Lotteri. Även om ungdomarna gör bra ifrån sig kan arbetsgiva­re vara skeptiska till vidare anställnin­g.
BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT Lotteri. Även om ungdomarna gör bra ifrån sig kan arbetsgiva­re vara skeptiska till vidare anställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden