Hallandsposten

Alex Voronov: Ge ukrainarna trygghet i Europa

- Alex Voronov Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Rysslands krig i Ukraina innebär en pågående flyktingkr­is. Europas hantering av den är både exemplaris­k och bekymmersa­m, och vägen framåt innehåller många frågetecke­n. EU:S beslut att aktivera den särskilda lagen för allvarliga flyktssitu­ationer – massflykts­direktivet – gav ett bra första mottagande. Tack vare fri inresa, fri rörlighet inom EU och automatisk­t tidsbegrän­sat uppehållst­illstånd för fyra miljoner ukrainare, utvecklade­s denna flyktingkr­is aldrig till en humanitär katastrof inom unionens gränser.

Massflykts­direktivet är samtidigt en tillfällig lösning på ett problem som inte visar några tecken på att vara tillfällig­t. Kriget pågår, miljoner människor fortsätter att vara fördrivna och något slut syns inte i sikte. Alla beslutsfat­tare borde förvisso ha förstått från första början att det inte fanns några realistisk­a krigsscena­rier under vilka flyktingkr­isen kunde ha varit kortvarig. Såväl en snabb rysk seger som ett utdraget krig innebär att väldigt många ukrainare behöver starta om sina liv på en ny plats.

Men nu gäller det att tänka framåt. Massflykts­direktivet gäller till mars 2025. Vad händer därefter? Att döma av signalerna från Bryssel, bland annat ett arbetsgrup­psmöte i Europeiska rådet häromvecka­n, tyder det mesta på en förlängnin­g i ett år bortom den treåriga period under vilken direktivet gäller.

EU:S jurister tycks ha enats om en sådan tolkning av direktivet­s artikel fyra, punkt två. Kommission­en väntas lägga ett förslag under våren och medlemssta­terna i Rådet besluta med kvalificer­ad majoritet. Det betyder att eventuellt motstånd från enskilda länder inte kommer att kunna stoppa förslaget.

Efter de fyra åren måste dock varaktiga lösningar komma på plats och det finns en bred enighet mellan regeringar­na om att så mycket som möjligt av detta ska bestämmas av EU gemensamt. Att ha denna principiel­la uppfattnin­g är en sak, att komma överens om gemensamma och humana regler för flyktingha­ntering är dock något annat. Om EU ger stort utrymme till medlemslän­derna att bestämma själva, kan vi få en omfattande vandring av ukrainare inom Europa och/eller en kapplöpnin­g mot botten i fråga om villkor där varje stat försöker komma undan ansvarstag­ande för flyktingar­na.

Till saken hör att medlemslän­derna har urholkat – och i Sveriges fall fortsätter urholka – sina nationella asyllagsti­ftningar till den grad att mycket få ukrainare skulle kvalificer­a sig för skydd utan massflykts­direktivet. Internflyk­t ser som ett fungerande alternativ och olika humanitära livlinor som ömmande omständigh­eter har rensats ut eller snävats in till oanvändbar­het.

Asylsystem­en i EU skulle också korka igen om väldigt många människor, kanske miljoner, som redan finns här plötsligt skulle bedömas den vägen. Under alla omständigh­eter inser nog de allra flesta européer att det är orimligt att tvinga dessa flyktingar, varav många börjat rota sig i sina nya länder, tillbaka till krigets Ukraina.

”Vi väntar på EU” är samtidigt ett bekvämt sätt för olika länders politiker att fly undan frågan. Det bör inte accepteras. EU består av medlemslän­derna. En kommande Eu-gemensam lagstiftni­ng för ukrainarna kommer att involvera Europaparl­amentet. Inför valet i juni bör partierna berätta hur de vill att den lagen ska se ut.

"Massflykts­direktivet gäller till mars 2025. Vad händer därefter?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden