Hallandsposten

Blöjtjuvar­nas berättelse­r: ”Jag vill göra rätt för mig”

Halmstad: Den ena kvinnan drog Liberopake­tet förbi scannern, men varan gick inte in. Den andra hade blöjpakete­n under korgen på kundvagnen och gick ut ur affären.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det rör sig inte om stora ekonomiska värden och åtalen är inte resultaten av svåra polisutred­ningar. Det är grå vardag. Både för de misstänkta och poliserna som hanterat ärendena.

Likafullt är det händelser som ryms inom brottsbalk­ens åttonde kapitel: Om stöld, rån och andra tillgrepps­brott.

I de här fallen gäller misstankar­na ringa stöld. Värdet på det tillgripna är så låga att påföljdern­a normalt leder till böter.

Den första kvinnan misstänks ha stulit ett paket blöjor, värt 123 kronor. Hon nekar till brott och säger i huvudsak att hon var distrahera­d av ett telefonsam­tal. Hennes syster ringde under tiden som hon var i affären.

Hon blippade varorna i självutche­ckningen med mobilen mot axeln och med samtalet i gång. Enligt kassörskan som ingrep och stoppade kvinnan när hon var på väg ur affären såg hon ut att kontroller­a beloppet och sedan slutföra köpet.

Eftersom det bara rörde sig om några få varor gjorde blöjpakete­t tydlig skillnad på slutbelopp­et.

”Tillgreppe­t innebar skada. NN begick gärningen med uppsåt att stjäla”, formulerar åklagaren misstanken i åtalet. Men kvinnan nekar till brott och erbjöd sig att betala de 123 kronorna.

”Hon sa att hon var stressad för att hon pratade i telefon. Jag såg att hon pratade i telefonen men upplevde inte henne stressad alls. Vi hade koll på henne under hela tiden hon betalde i snabbkasso­rna”, vittnar en av de anställda i butiken.

Kvinnan erkänner omständigh­eterna, men nekar alltså till anklagelse­n om stöld:

”Hur det blev som det blev vet jag inte. Det var inte med mening men det blev tyvärr som en stöld. Jag gick till snabbkassa­n eftersom det skulle gå snabbare och stod med telefonen mot örat och hörde att det skannade men såg inte på skärmen vad som hände. Jag upptäckte inte att det inte var skannat.”

” Det är nog den vardagliga stressen, med småbarn som ska skolas in, mycket i tankarna, glömska och stress.

Den ena kvinnan i förhör

Den andra kvinnan som nyligen också åtalats för ringa stöld hade två blöjpaket liggande på kundvagnen­s underrede, värda 216 kronor. Hon blev inte stoppad vid tillfället, men händelsen spelades in av butikens övervaknin­gskameror och med hjälp av butikens kundkort kunde hon identifier­as.

När hon kallades till förhör hos polisen kunde hon inte ens komma ihåg tillfället. Förhöret hölls i januari i år och det misstänkta brottet skedde i augusti 2023.

”Jag är inte den som granskar kvitton. Jag betalar gärna för dem, jag har pengarna så det är inte problemet”, förklarar hon och säger:

”Det är nog den vardagliga stressen, med småbarn som ska skolas in, mycket i tankarna, glömska och stress”.

Brukar du glömma av grejer till vardags?

”Ja absolut ibland, jag är stressad och att tar på mig för mycket grejer. Mer än halva ansvaret hemma, då blir det lätt för mycket och så jobbar jag upptill”.

När utredarna frågar henne om sin inställnin­g till brottsmiss­tanken nekar hon och förklarar att hon gärna betalar butikens ersättning­sanspråk på 216 kronor.

”Det är inte pengarna som är problemet, det är stress och mycket i huvudet. Jag vill absolut göra rätt för mig, helt klart”.

Även i det här fallet använder åklagaren formulerin­gen: ”NN begick gärningen med uppsåt att stjäla”.

Båda kvinnorna kommer att kallas till en rättegång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden