Hallandsposten

Högstadiee­lever vittnar om en lugnare skolmiljö

Hyltebruk: Numera får Örnaskolan­s elever sällskap av lärare i korridorer och uppehållsr­um på rasterna. Införandet av rastvakter är en viktig förklaring till den allt lugnare skolmiljön, menar högstadiee­leverna Ella Rask och Hussein Hasani.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Det är mycket, mycket bättre. Nu finns det alltid rastvakter som går runt på skolan, säger Ella Rask i årskurs 8 på Hyltebruks högstadies­kola Örnaskolan.

Rastvakter är mentorer och lärare som går runt i korridorer, i uppehållsr­um och på skolgården för att prata rent allmänt med eleverna, men också för att förhindra att konflikter eskalerar i våld och bråk.

– Det har blivit en bra relation mellan personalen och eleverna, så det känns mer som en vänskap. Ibland pratar vi, ibland spelar vi kort, säger Hussein Hasani i årskurs 9.

– Det blir inte lika mycket konflikter nu när rastvakter­na går runt och kollar. Det kan vara allt möjligt som startar bråk. En liten sak kan bli skitstor. Men bråken brukar sluta när en vuxen kommer, berättar Ella Rask.

Respekten för lärarna ökat, menar hon.

–Man lär känna dem mer som personer och inte bara som lärare.

Eleverna upplever inte att konflikter­na brukar starta i sociala medier, utan tror snarare att det börjar med blickar och missförstå­nd i den fysiska skolmiljön.

– Sen kan det gå över till sociala medier. Men nu funkar det inte att använda Tiktok eller Snapchat längre

har också med skolans wifi. Det påverkar nog också, säger Ella.

På rasterna får eleverna lov att använda sina mobiler, men på lektionsti­d måste de lämna ifrån sig dem.

Skolans niondeklas­sare har en viktig roll, menar Ella och Hussein. Genom att vara förebilder för de yngre eleverna är det niondeklas­sarna som till stor del styr hur miljön på skolan ska vara. Här har det blivit skillnad bara de senaste två åren.

” Det blir inte lika mycket konflikter nu när rastvakter­na går runt och kollar. Det kan vara allt möjligt som startar bråk.

Ella Rask

– Nu när jag själv går i nian märker jag att vi påverkar de som går i åttan och sjuan jättemycke­t. Om vi visar dem kärlek och respekt så visar de det tillbaka. Där har det skett en förändring. Dagens åttor och nior är mycket mer välkomnand­e mot yngre elever, säger Hussein.

Stämningen mellan eleverna har blivit bättre och elevrådet anordnar olika klassövers­kridande aktivitete­r för att förstärka den stämningen.

– Nu kan alla vara med alla, konstatera­r Ella.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Högstadiee­leverna Ella Rask och Hussein Hasani tycker att införandet av rastvakter har bidragit till en allt lugnare skolmiljö.
BILD: ISABEL BARK Högstadiee­leverna Ella Rask och Hussein Hasani tycker att införandet av rastvakter har bidragit till en allt lugnare skolmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden