Hallandsposten

Renoverad ögonsten stals – unga laholmare misstänks

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Veteranmop­eden var i toppskick. Ända tills den blev stulen och hittades omlackerad och kvaddad i ett garage där två unga laholmare satt.

En medelålder­s mopedentus­iast i Båstads kommun hade renoverat sin Honda MT5 till ett förträffli­gt skick. Men natten till 25 juni förra året stod moppen utanför mannens hus, och då blev den stulen.

Sådant sprids snabbt i entusiastk­retsar.

Det dröjde bara något dygn innan en annan mopedälska­re fick syn på moppen i Mellbystra­nd. Två unga laholmare var ute och körde med den.

Ägaren tillkallad­es och de två männen spårade kort därefter både mopeden och killarna till ett övergivet garage i närheten. Efter en ganska högljudd konfrontat­ion larmades polisen.

Den från början vackert blå mopeden hade hafsigt målats grön.

Moppen hade också hunnit bli tämligen fördärvad efter stölden. Ägaren har krävt de två misstänkta killarna och deras vårdnadsha­vare på mer än 15000 kronor för delar som gått sönder. Elsystem , lampor, cylinder och växellåda var paj.

De två laholmskil­larna var båda i 17-årsåldern när de anträffade­s med moppen. De åtalas inte för själva stölden utan för häleri, då de enligt åklagaren ”tagit befattning” med den stulna mopeden.

De har i förhör nekat till brott och har hävdat att de hittade mopeden slängd i en bäck.

Mot den historien talar olika fynd i framför allt den enes mobiltelef­on. Där hittades bilder både på hur mopeden såg ut från början, och hur den såg ut som grön. Filmsnutta­r visar också hur någon kör den gröna mopeden – samma dag som killarna åkte fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden