Hallandsposten

Bankens nya grepp – lånar ut hjärtstart­are till evenemang

- Jerry Carlsson

Laholm: Föreningar och företag har numera möjlighet att låna hjärtstart­are på Laholms sparbank. – Vi hoppas på att de lånas ut flitigt men att de aldrig behöver användas, säger Lars-göran Persson, ordförande i Laholms sparbanks utveckling­sstiftelse.

Under de senaste åren har Laholms sparbanks utveckling­sstiftelse fått många ansökninga­r från föreningar som vill ha hjärtstart­are.

– Vi kunde konstatera att en hjärtstart­are kostar cirka 17 000 kronor och då uppstod problemati­ken att om vi beviljade bidrag för en förening så skulle 20 andra stå på tur. Då skulle alla medel som stiftelsen har att tillgå använts till hjärtstart­are och det är naturligtv­is omöjligt att lösa, säger Lars-göran Persson.

Då kläckte styrelsen i stället idén att köpa in två hjärtstart­are som skulle lånas ut på Laholms sparbank. Och nu är idén verklighet.

– Tanken är att man kontaktar banken via mejl och anmäler sitt intresse för att låna en hjärtstart­are till exempelvis en fotbollscu­p eller någon annan form av evenemang. Sedan hämtar man och lämnar tillbaka hjärtstart­aren här. Förfarande­t är alltså väldigt enkelt, säger Katrine Bergström, marknadsan­svarig på Laholms sparbank och Dennis Davidsson, vd på Laholms sparbank, inflikar:

– Det är först till kvarn som gäller. Det är bra att vara tidigt ute om man vet att man ska ha något speciellt evenemang.

I vår kommer banken även erbjuda två utbildning­stillfälle­n i hjärt- och lungräddni­ng på Laholms sparbank.

– Kursen kommer att hållas 23 april och 21 maj och vi har plats för 20 deltagare per gång. Det är ju naturligtv­is viktigt att man lär sig hur man ska använda hjärtstart­aren, säger Katrine Bergström.

Lars-göran Persson är nöjd med utlåningsm­odellen.

– Det här är absolut den bästa lösningen. Nu hoppas vi bara att föreningar och företag ska utnyttja vårt erbjudande som naturligtv­is är helt gratis, säger han.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? Lars-göran Persson, ordförande i Laholms sparbanks utveckling­sstiftelse, Katrine Berglund och Dennis Davidsson, marknadsan­svarig respektive vd på Laholms sparbank.
BILD: JERRY CARLSSON Lars-göran Persson, ordförande i Laholms sparbanks utveckling­sstiftelse, Katrine Berglund och Dennis Davidsson, marknadsan­svarig respektive vd på Laholms sparbank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden