Hallandsposten

60 svenskar ska lösa knäckfråga om klimatet

- Hanna Odelfors TT

Ett ”demokratis­kt lotteri” har lett till Sveriges första medborgarr­åd om klimatet. 60 personer ska ge politikern­a förslag om hur utsläppen ska minska. – Det tänks mycket kring köksborden och det här kan vara ett sätt att vaska fram guldkornen, säger professor Sverker Sörlin, mentor för rådet.

Under helgen samlades deltagarna, som ska utgöra ett ”Miniatyrsv­erige”, för ett första möte – och det är ingen enkel fråga de ger sig i kast med: Hur Sverige ska minska utsläppen i linje med Parisavtal­et.

– Det är häftigt att ”lilla jag” får bidra och göra skillnad i klimatomst­ällningen, säger deltagaren Ulrika Månsson från halländska Villshärad.

Medborgarr­åd har prövats i flera länder i frågor där det finns låsningar, till exempel kring aborträtte­n i Irland. För klimatfråg­an har det testats i bland annat Frankrike där rådets förslag bidragit till restriktio­ner för inrikesfly­get.

De 60 deltagarna har valts ut slumpmässi­gt med ett så kallat ”demokratis­kt lotteri” för att spegla befolkning­en när det gäller bland annat partisympa­tier, stad-landsbygd, utbildning och hur pass oroliga de är för klimatförä­ndringarna.

– Det har varit viktigt att inte bara få personer som är jätteintre­sserade av klimatfråg­or, säger projektled­aren Tim Daw, hållbarhet­sforskare vid Stockholm Resilience Centre.

Medborgarr­ådet pågår under våren och informatio­n från forskare och experter varvas med diskussion­er. För att avgränsa ämnet är fokus på transporte­rnas utsläpp, men deltagarna får ta in andra ämnen. I slutet ska de rösta fram förslag som presentera­s för riksdagspa­rtiernas klimatpoli­tiska talesperso­ner.

Att förslagen plockas upp av beslutsfat­tare är en förhoppnin­g men inte huvudsyfte­t, enligt Daw. Han tror att initiative­t främst kan bidra till en mindre polarisera­d debatt.

– Klimatet handlar om svåra frågor som påverkar folk i vardagen, och det kan vara svårt att ha en respektful­lt offentligt samtal. Ambitionen är att uppmuntra en mer nyanserad diskussion om klimatet där man lyssnar på varandra.

Sverker Sörlin är professor i miljöhisto­ria vid KTH och “mentor” för medborgarr­ådet. Han tror att idéer som tas fram här kan få större legitimite­t än politikern­as utspel.

– Deltagarna kan säga vad de verkligen tror på utan oro för att tappa röster, vilket gör det hela mer autentiskt, säger han.

– Det är som ett stort experiment i demokrati och det ska bli spännande att se om det kan vitalisera demokratin.

 ?? BILD: CURT GERVICH ?? Sveriges har fått sitt första medborgarr­åd om klimatet. 60 personer ska ge politikern­a förslag om hur utsläppen ska minska.
BILD: CURT GERVICH Sveriges har fått sitt första medborgarr­åd om klimatet. 60 personer ska ge politikern­a förslag om hur utsläppen ska minska.
 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sverker Sörlin, professor i miljöhisto­ria, pekar på att i tider när de politiska partierna är på tillbakagå­ng finns ett vakuum att fylla – och där kanske medborgarr­åd kan spela en roll.
BILD: CHRISTINE OLSSON Sverker Sörlin, professor i miljöhisto­ria, pekar på att i tider när de politiska partierna är på tillbakagå­ng finns ett vakuum att fylla – och där kanske medborgarr­åd kan spela en roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden