Hallandsposten

Unga som äter ”nyttigt” har högre Pfas-halter

Unga som äter enligt kostråden har högre halter av “evighetske­mikalierna” PFAS i kroppen än de som äter onyttigare mat, visar ny svensk forskning. Mängden fisk och skaldjur på tallriken verkar spela in.

- Hanna Odelfors TT

– Det är viktig kunskap eftersom ungdomar tillhör de grupper som kan vara särskilt känsliga för kemikalier som PFAS, säger Jennifer Nyström-kandola.

Hon lade nyligen fram en avhandling vid Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU) om kopplingen mellan svenska ungdomars matvanor och nivåer av PFAS i blodet.

PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffek­ter.

Avhandling­en bygger på data om drygt 1 000 personer i åldrarna 10–21 år som rapportera­t om sina kostvanor i Livsmedels­verkets undersökni­ng Riksmaten. Pfas-halterna i deras blod och dricksvatt­en analyserad­es.

Nästan 30 procent av ungdomarna hade halter i blodet som visar att de fått i sig mer PFAS än vad EU:S myndighet för livsmedels­säkerhet (Efsa) anser är säkert för hälsan.

– Det här är viktig informatio­n bland annat när man ska sätta gränsvärde­n för PFAS i dricksvatt­en och mat, säger Nyström-kandola.

Dricksvatt­net var en betydande källa till PFAS för många, men även maten. Unga som åt en hälsosam och varierad kost, enligt svenska

Jenny Nyström-kandola, forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet (SLU), menar att det är viktigt att veta hur olika åldersgrup­per exponeras för PFAS för att kunna minska intaget.

BILD: PRIVAT

råd, hade högre halter än de som åt mer onyttigt.

– Det beror sannolikt på att de som äter enligt rekommenda­tionerna får i sig större mängder PFAS främst från fisk och skaldjur, säger Jennifer Nyström-kandola.

Sambandet gällde konsumtion av fisk och skaldjur överlag – inte bara från sjöar som är särskilt förorenade med PFAS.

I fjol infördes gränsvärde­n inom EU för somliga Pfas-ämnen i vissa livsmedel däribland fisk och kräftdjur. Inom EU tas det även fram en riskvärder­ing som väger hälsoförde­lar med att äta fisk mot risken att få i sig miljögifte­r men den lär dröja.

Finns det redan nu skäl att dra ner på fisk och skaldjur med tanke på PFAS?

Fisk fångad i ett förorenat område bör man avstå ifrån. Men generellt finns inte skäl till det, anser Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet.

Han menar att det är viktigt att undersöka kostens påverkan, men att vattnet i kranen spelar större roll.

– Bor du på ett ställe där dricksvatt­net inte renas så påverkar det mycket mer än vad du äter, säger han.

2026 blir större vattenprod­ucenter, som överskride­r gränsvärde­t, skyldiga att rena dricksvatt­net från PFAS och på flera håll testas olika metoder.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Att äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtion­en, enligt en expert.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Att äta mycket fisk och skaldjur kopplas till högre halter av PFAS i blodet hos unga, men det finns inte anledning att dra ner på konsumtion­en, enligt en expert.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden