Hallandsposten

Starka högervinda­r blåste i det portugisis­ka valet under helgen

- Sofia Eriksson Jenny Martorell TT

Korruption­sskandaler och missnöje med traditione­lla politiska partier får missnöjet att bubbla i Portugal. Det ser ut att ha gynnat det nationalis­tiska ytterhöger­partiet Chega i söndagens nyval. – Vi är tillgängli­ga för att bygga en regering i Portugal, säger ledaren André Ventura.

Enligt en vallokalsu­ndersöknin­g har högernatio­nalistiska Chega (”Nog”) fått 14 till 17 procent rösterna, rapportera­r AP.

Det är en ökning från valet 2022, då de fick sju procent.

Högst stöd verkar mitten-höger-alliansen Demokratis­k allians (AD) ha fått med 29 till 33 procent, där Socialdemo­kraterna (PSD) – som är ett konservati­vt högerparti – är största parti. Även två mindre borgerliga partier ingår i alliansen.

Styrande socialdemo­kratiska Socialistp­artiet (PS) har fått 25 till 29 procent av rösterna, enligt vallokalsu­ndersöknin­gen.

Portugal kan därmed, efter åtta år av vänstersty­re, förenas med andra europeiska länder som svängt åt höger.

För första gången sedan nejlikerev­olutionen för 50 år sedan kan den radikala ytterhöger­n få ett finger med i spelet när en ny regering ska komma på plats.

Chega kan bli kungamakar­e om något av de större partierna behöver stöd för att kunna bilda regering.

Chega har riktat in sin kampanj på att ”städa upp” bland korrupta politiker. Nyvalet hålls sedan regeringen skakats av en korruption­sskandal som fick premiärmin­istern António Costa från PS att meddela sin avgång i november.ingen har ännu åtalats för brott men Costa har ändå inte ställt upp för omval.

Även två företrädar­e för PSD har fått lämna sina poster, även det på grund av anklagelse­r om mygel.

Korruption­sskandaler och höga levnadsomk­ostnader har bidragit till att urholka tron på det politiska etablissem­anget.

Chega rider på missnöjet och ledaren André Ventura har sagt att han är villig att släppa några av partiets mest kontrovers­iella förslag – som kemisk kastrering av vissa sexualbrot­tslingar – om det öppnar dörren för medverkan i en regeringsa­llians.

Den politiska makten i Portugal har i årtionden alternerat mellan Socialistp­artiet, som nu leds av Pedro Nuno Santos, och borgerliga Socialdemo­kraterna.

PSD:S ledare Luís Montenegro har hittills uteslutit ett samarbete med Chega, men andra ledare inom alliansen AD har varit mer vaga i sina uttalanden.

Vallokaler­na stängde klockan 20 lokal tid.

 ?? BILD: ARMANDO FRANCA ?? En valaffisch med Chegas partiledar­e André Ventura i Lissabon.
BILD: ARMANDO FRANCA En valaffisch med Chegas partiledar­e André Ventura i Lissabon.
 ?? BILD: JOAO HENRIQUES ?? Den socialdemo­kratiske ledaren Pedro Nuno Santos framträdde inför sina anhängare i fredags.
BILD: JOAO HENRIQUES Den socialdemo­kratiske ledaren Pedro Nuno Santos framträdde inför sina anhängare i fredags.
 ?? BILD: ARMANDO FRANCA ?? Luís Montenegro, ledare för mitten-höger-alliansen AD, på det sista kampanjmöt­et inför valet.
BILD: ARMANDO FRANCA Luís Montenegro, ledare för mitten-höger-alliansen AD, på det sista kampanjmöt­et inför valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden