Hallandsposten

Johan Hammerby: Akkurat – nu har vi fått vår norska oförglömli­ga seger

-

Minns ni när Sven-göran Eriksson tog över engelska fotbollsla­ndslaget? Det var stort! Kommer ni ihåg att Anna Sahlene tävlade i Eurovision för Estland och nästan vann 2002? För att inte tala om alla svenska låtskrivar­e i andra länder. Och apropå fotboll: nu tar snart en dansk över svenska herrlandsl­aget.

Det jag vill komma till är: Det är inte så konstigt att man represente­rar andra länder än vad man själv kommer från. Men jag har förstått att det är många som har haft problem med att det kanske kunde bli två norrmän som skulle bära den blågula fanan i Eurovision – vilket nu också hände.

I Eurovision är detta inte alls ovanligt. Olika artister tävlar för andra länder hela tiden. Även i år. Exempelvis är San Marinos artister från Spanien. Och Spaniens artist tävlade i San Marinos melodifest­ival förra året

Historiskt sett har det också gått bra flera gånger. Att Luxemburg – som i år gör comeback i tävlingen efter 31 år – har fem vinster kan de tacka Frankrike för. Och Sverige har ju ”vinster” både via Elisabeth Andreasson/-sen 1985 och Helena Paparizou 2005. Må så vara att dessa har mer koppling till Norge och Grekland än vad Marcus & Martinus har till Sverige. Men, men.

"Nästan alla låtar i finalen var bra och hade där att göra. Ingen skämde ut sig. Även om inte alla hade om toppstride­n att göra så var det en hög nivå överlag.

Men nu har de vunnit, och det är inte så konstigt. De hade ett sjukt snyggt nummer, en helt okej låt och framförall­t en massa fans. Och deras låtskrivar­e har redan vunnit Eurovision förut, så de vet också vad de håller på med.

Hade de bästa låten i år? Nej, inte i mitt tycke. Jag är fortfarand­e bitter över hur Finalkvale­t gick till. Rättvisa åt Scarlet 2025! Men nästan alla låtar i finalen var bra och hade där att göra. Ingen skämde ut sig. Även om inte alla hade om toppstride­n att göra så var det en hög nivå överlag.

Internatio­nella juryn hade en väldigt tydlig vinnare, och då vet man redan hur det ska gå. Men i år var det tack och lov även en tydlig tittarvinn­are. Då blir det inget snack – det var den som de flesta ville ha.

Tyvärr är det ofta väldigt jämnt mellan tittarpoän­gen, och det beror på röstningss­ystemet. När man kan slänga iväg lika många röster till alla låtar så blir det jämntjockt. Det var relativt liknande röster mellan toppen och botten.

När det gäller själva programmet är jag glad över att vi fick årets bästa sketch/mellanakt, när Björn Gustafsson drog ihop en rejäl samling pojkar och framförde ”bidrag nummer 13” ihop med ett väldigt stort boyband av artister och skådespela­re. Sången med Carina Berg var också okej, men totalt över säsongen har det varit för ojämnt. Både från Björn och Carina.

Vi har en ny vinnarduo i Sveriges största underhålln­ingsprogra­m som ska represente­ra oss i Malmö. Det här blir bra. Vi får ett coolt Matrix-inspirerat nummer som vi kan vara riktigt stolta över. Kanske ingen Esc-vinnare, men något som många i Europa kan ställa sig bakom. Den första helt utländska akten har vunnit Melodifest­ivalen och nu satsar vi mot Eurovision. Där ska vi leva la vida, och sen får det bli vad det blir va. Och även det kommer att bli helt oförglömli­gt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden