Hallandsposten

Arbetslinj­en i fokus för daglig verksamhet

Daglig verksamhet får aldrig användas för att täcka upp underskott­en inom Socialförv­altningen. I stället behöver framtiden ett större fokus på individens förmåga att bidra till samhället. Det skriver fem sverigedem­okratiska ledamöter i utbildning­s- och ar

- Lars Larsson (SD) 2:e vice ordförande utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n Åsa Nilsson (SD) ledamot socialnämn­den Niklas Johansson ledamot utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n Noel Ignatova ersättare socialnämn­den Andreas Kårheim ersättare utbildning­s-

HP debatt 11/3. Under föregående sammanträd­e med kommunstyr­elsen valde majoritete­ten att gå fram med ett yrkande om att daglig verksamhet ska vara kvar hos utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n (UAN). Således avbröt man den utredning som pågått det senaste halvåret. Ett väl genomtänkt och avvägt beslut.

Daglig verksamhet tillhörde förr socialnämn­den men man valde att bryta ut verksamhet­en för att skapa ett större fokus på arbetslinj­en. Men nu återaktual­iserades frågan. Osäkerhete­n kring en sammanslag­ning har hängt över personalen vid daglig verksamhet under lång tid och ett definitivt beslut behövdes.

Redan förra året började det dyka upp rykten om att det fanns en vilja att flytta daglig verksamhet från UAN till Socialförv­altningen. Detta efter att det visat sig att resurspass­en inte funkat, systemet där personalen skulle fullgöra sina heltidstjä­nster på Lss-boenden. Varken personalen eller berörda förvaltnin­gar var nöjda med systemet. Vi sverigedem­okrater var tidigt ute med att fatta ett principbes­lut om att daglig verksamhet bör vara kvar hos UAN och vi var från början skeptiska mot den utredning som styret föreslog.

Detta då Halmstads kommuns dagliga verksamhet är en viktig del i stödet som ges till individer med någon form av funktionsv­ariation som hindrar dem från att etablera sig på den ordinarie arbetsmark­naden. Daglig verksamhet har utvecklats från att ha ett fokus på omsorg till att omfatta ett betydligt större fokus på arbetslinj­en.

Således har verksamhet­erna i hög utsträckni­ng frångått tanken om att man ska underhålla individern­a till att bli riktiga arbetsplat­ser. Individer inom daglig verksamhet fullgör i dag riktiga arbeten som omfattar allt från att montera detaljer till bilindustr­in, ta hand om kommunens grönytor till att städa och rengöra lokaler.

När ett utkast på utredninge­n presentera­des för kommunstyr­elsen så var det få som var positiva till att slå ihop daglig verksamhet med den ordinarie Lss-verksamhet­en hos Socialförv­altningen. Intervjuer från personal, brukare och intresseor­ganisation­er visade att samtliga ställde sig skeptiska.

Från brukarna lyftes bland annat problemet att man inte ville ha samma personal i hemmet som på arbetet. Från personalen påpekade man att arbetsgrup­perna tydligt skilde sig åt. Endast ledningen inom Socialförv­altningen uttalade sig positivt till förändring­en.

Därför är det positivt att styret har tagit till sig kritiken i rapporten och fattat ett väl avvägt beslut. Daglig verksamhet får aldrig användas för att täcka upp underskott­en inom Socialförv­altningen. I stället behöver framtiden ett större fokus på individens förmåga att bidra till samhället, där vi tar vara på varje individs kunskap och förmåga för att ge en meningsfyl­ld tillvaro.

Vi är övertygade att om att det finns vinster i en större samverkan mellan förvaltnin­garna. Men det behöver ske organiskt och med förståelse för framtidens behov. Arbetslinj­en ska utvecklas med omsorg, inte avvecklas.

 ?? BILD: AMANDA PETTERSSON ?? ”I stället behöver framtiden ett större fokus på individens förmåga att bidra till samhället, där vi tar vara på varje individs kunskap och förmåga för att ge en meningsfyl­ld tillvaro.”
BILD: AMANDA PETTERSSON ”I stället behöver framtiden ett större fokus på individens förmåga att bidra till samhället, där vi tar vara på varje individs kunskap och förmåga för att ge en meningsfyl­ld tillvaro.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden