Hallandsposten

Jätterysar­e när HBK tog sig till cupsemi: ”Vill gå hela vägen”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

HBK:S första cupsemifin­al sedan 2003 efter jätterysar­en mot BP och Phil Ofosu-ayehs segermål i förlängnin­gen. Då firade lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson tidig 42-årsdag med gyros med ris och Mellon på datorn i bussen hem från Grimsta ip medan Tim Rönning valde formel 1. Men en sak var alla överens om: – Nu vill vi gå hela vägen!

Men först väntar en semifinal hemma på Örjans vall mot Malmö FF.

– Med tanke på min historik i IFK Norrköping hade jag förstås hoppats på det. Men nu lär det å andra sidan bli en riktig publikfest och fantastisk­t kul att få spela hemma så jag hoppas att publiken nu ställer upp, säger Ante.

Det var också söndagens födelsedag­sbarn som agerade ”räddande ängel” på mållinjen i den första förlängnin­gskvartens sista minut efter en Bp-hörna som nicktoucha­des av en – Hbk:are.

– I den positionen har jag olika arbetsuppg­ifter och en av dem är att täcka upp den ytan. Så det var ju tur att jag lyckades göra det.

I stället blev det en annan hörna som skulle avgöra.

Men till HBK:S fördel. Detta i matchminut 112 när hemmamålva­kten Lucas Bergström inte fått undan Amir Al-ammaris långa högerhörna och på bortre stolpen stod Phil Ofosu-ayeh och nickade in bollen.

– Jag visste att det inte var lönt att söka mig in centralt för där var redan de stora grabbarna, ”Gabbe” (Gabriel Wallentin) och ”Joe” (Jospeh Baffoe). Så jag sökte mig tidigt mot den bortre stolpen och där dök bollen också upp, säger Phil.

– Skönt också att få göra mål efter hörna eftersom jag haft några bra chanser i tidigare matcher. Annars spelar det ingen roll vem som gör målen eller hur de går till – huvudsaken var att vi gjorde det i förlängnin­gen och slapp straffar, fort.

Men det krävdes en jätteräddn­ing av Tim Rönning i förlängnin­gens sista minut på den forne Hbk:aren Alexander Johanssons avslut från nära håll när BP forcerade våldsamt, men samtidigt släppte till chanser bakåt.

– Både jag och Gabbe offrade oss hänsynslös­t för den bollen skulle bara inte in, säger Rönning vars dubbelrädd­ning under ordinarie tid (70) kanske var ännu vassare.

Då hade nog de flesta skrivit ner 1–0 till hemmalaget när Wilmer Odefalks skott ändrade riktning, men Rönning lyckades rädda nere vid stolproten och framför allt – hålla emot när Vasic försökte forcera returen över mållinjen.

– Jag kommer inte riktigt ihåg situatione­n, men såg den på tv i efterhand. Det handlar mest om instinkt där, att flaxa till och sedan se till att returen bara inte skulle över linjen.

Då hade BP som väntat haft mest boll i den första halvlek, men HBK de klart vassaste chanserna.

Redan i den nionde minuten kun

de Viktor Granath i jätteläge på Gisli Eyjolfsson­s inspel ha gett HBK en drömstart, men avslutade uselt långt utanför.

En mycket alert Birnir Snaer Ingason väggspelad­e sig sedan fram, men fick se sitt skott mot den bortre stolpen räddas med fingerspet­sarna av BP:S nye finske målvakt, Lucas Bergström (26), där det också blev farligt på den efterfölja­nde hörnan.

Hemmalaget hade så långt haft sin farligaste chans när Frederik Christense­ns passning gått igenom hela Hbk-försvaret fram till Wilmer Odefalk vars skott täcktes in sista stund (15).

I stället fortsatte HBK att skapa chanser på sina omställnin­gar. Efter en 75-metersrusc­h av Ofosu-ayeh hamnade bollen till slut hos Viktor Granath som fick ett nästan identiskt läge som första gången, men även den här gången var avslutet uselt och högt över (29).

I andra halvlek blev BP:S bollinneha­v ännu mer märkbart, samtidigt som HBK:S omställnin­gar och chanser tunnades ut till att bli två frisparkar av Amir Al-ammari, en som Bergström tvingades tippa till hörna nere vid sin vänstra stolpe (54) och en som strök krysset (67).

Mycket beroende på att Naeem Mohammed alltså tvingades kliva av efter 58 minuter med känning baksida lår (se annan artikel).

BP skapade desto mer – inte minst efter att inhopparna Nikola Vasic och Paya Pichka tillfört offensiv spets.

Vasic presentera­de sig direkt med ett skott tätt över (61) och en nick högt över i bra läge (63).

Men framför allt den nämnda dubbelchan­sen i matchminut 70.

I stället var det HBK som lämnade västra Stockholm för fortsatt cupfest nästa lördag.

– I dag var det teamwork hela vägen. Och självklart går vi för att vinna alltihop nu. Det är ju en väg ut i Europa, säger Rönning.

 ?? ?? Hbk-spelarna firar med de supportrar på Grimsta ip som valde att ignorera uppmaninge­n till bojkott.
Hbk-spelarna firar med de supportrar på Grimsta ip som valde att ignorera uppmaninge­n till bojkott.
 ?? BILD: MICHAEL CAMPANELLA ??
BILD: MICHAEL CAMPANELLA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden