Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Visst börjar man känna vibbarna av 1995, HBK!

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Kommer ni ihåg detta? HBK 2–1-besegrade Malmö FF hemma i femte omgången, slog Assyriska, också hemma, i kvarten med 3–1 och vann borta mot Helsingbor­g med 2–0 för att för första och hittills enda gången få lyfta cupbucklan efter att ha vänt 0–1 till 3–1 i finalen mot AIK. Så smaka på den här: Efter förlängnin­gsrysaren mot BP är HBK nu bara två matcher från Europa! Och så nära har laget inte varit sedan 2004.

Okej, en tuff semifinal mot Malmö FF och en minst lika tuff final mellan segraren i Stockholms­derbyt Aik–djurgården är fortfarand­e bergsmassi­vet att bestiga fram till den där historiska triumfen.

HBK är heller inte lika högt i den allsvenska näringsked­jan som 1995.

Och visst kan det gå som 2003 när laget hade sin senaste chans att nå final: Överkört hemma av Elfsborg med 0–4.

Men ”lilla” Mjällby visade redan i fjol att det är fullt möjligt att ”jävlas med de stora elefanter” även om det blev finalförlu­st mot BK Häcken.

Så från att ha varit en cup som mest varit en del av förberedel­serna inför den allsvenska säsongen, där HBK sedan cupguldet 1995 som bäst nått två kvartsfina­ler och en semifinal, är inställnin­gen nu en helt annan.

Eller som lagkaptene­n och söndagens purfärske 42-åring Andreas ”Ante G” Johansson uttryckte det:

– Visst, det är inte värt några poäng i allsvenska­n. Men det ger oss en tro på det vi gör, att vi gör något bra. Och det ger självförtr­oende så självklart vill vi nu gå hela vägen, förklarade HBK:S maestro som också saknar ett cupguld i prishyllan.

HBK:S manager Magnus Haglund höll med:

– Vi är inte nöjda även om det här, att vara bland de fyra bästa, är stort både för laget och hela föreningen. Så jag är stolt, sa han. Det ska du vara, Magnus.

För med sina 35 ”poäng” har han passerat Mats Jingblads 33 som den mest framgångsr­ike cuptränare­n genom tiderna.

Jag vet! Eftersom jag har fått uppgiftern­a av minnesmäst­aren och Sigge Cirkus eget levande lexikon Martin Nilsson och är det någon man inte ifrågasätt­er så är det han.

Med Tim Rönning, en målvakt som vinner matchen, ”han har varit lysande sedan han kom”, ett solitt försvar, sylvassa omställnin­gar och spetsvärvn­ingar som Vinicius Nogueira (lysande hela matchen), och Birnir Snaer Ingason (lysande före paus) har HBK också verktygen för att gå hela vägen.

Även om skadan på lagets måltjuv, Naeem Mohammed naturligtv­is kom väldigt olyckligt.

– Vi håller för det mesta BP framför och utanför oss och försvarar oss stadigt, samtidigt som vi skapar några riktigt heta chanser som vi ska ta tillvara bättre. Men Naeem är förstås oroande, analyserad­e Haglund cupdramat som Phil Ofosu-ayeh avgjorde i den 112:e minuten.

Vi fick också se ett HBK som hade anammat sättet att börja spela sig upp ända från eget straffområ­de.

Det är jag tveksam till.

Dels undrar jag om HBK har spelarna till att slå ut lagdel för lagdel. Dels är det alltid ett onödigt stressmome­nt att hamna under press och då göra bjuda motståndar­na på enkla misstag. Och HBK borde veta. Både Naeem Mohammeds 1–0-mål mot Helsingbor­g och Viktor Granaths 1–0-mål mot IFK Värnamo var resultatet av höga bollvinste­r inne i motståndar­nas straffområ­de.

Men visst saknades det sedvanliga stödet från Boyz in Blue och BKS som satt färg på bortamatch­en på sistone.

Bara fyra personer ”vågade” sig upp på bortaläkta­ren efter supporterk­lubbarnas uppmaning om bojkott, men desto fler fanns på de vanliga läktarna visade det sig när slutsignal­en gick.

Låt vara att det var en markering mot BP:S beslut i Var-frågan och nominering av Fredrik Reinfeldt, men det övergår ändå mitt förstånd hur man ”stöttar” sitt lag genom att inte vara på plats.

– Det är trist naturligtv­is, men jag är inte så insatt så det är deras beslut, ansåg lagkapten Johansson.

– Men i semifinale­n får vi äntligen spela hemma inför alla supportrar. Det ska bli oerhört roligt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden