Hallandsposten

Halmstads KK Elin Jenderhag, 19, gör som mamma gjorde – i morfars tävling

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Hon har varit skadad och inte fått träna på två månader. Men när några av Sveriges bästa konståkare besökte Halmstad var Elin Jenderhag, 19, tillbaka – och knep en femteplats på hemmaisen. – Det är absolut mer än vad jag kunde förvänta mig, säger hon.

Halmstads Konståknin­gsklubbs årligen återkomman­de tävling Alex Szabos trofé hade i år fått extra fin status som en av deltävling­arna i nationella serien (tidigare elitserien).

För Elin Jenderhag, som var enda deltagare från arrangörsk­lubben, var det extra speciellt att åka inför hemmapubli­ken.

– Det var länge sedan. Det var innan corona, så det måste vara fyra-fem år sedan. Och det är ju morfars tävling så det värmer mig att få tävla i den, säger hon.

Alex Szabo, som gick bort 2020, var en stor eldsjäl inom Halmstads KK. Hans dotter Silvija Jenderhag är tidigare elitåkare och numera tränare i föreningen.

"Jag är här varje dag. Det är många timmar, men man gör ju också det med glädje. Jag vet inte vad jag hade varit utan konståknin­gen. Det är verkligen så kul att träna och kroppen mår så mycket bättre.

Elin Jenderhag, som är Silvijas dotter, för familjetra­ditionen vidare i ishallen.

– Jag föddes här, typ, skrattar hon.

– Min lillasyste­r, Louise, tränar också. Det är kul. Hela klubben är som en familj.

Elin Jenderhag är Halmstads KK:S just nu mest framgångsr­ika senioråkar­e. Före jul blev hon elva i sin senior-sm-debut.

Helgens deltävling i nationella serien, dit hon hade fått ett wild card, var dock hennes comeback efter två månaders frånvaro på grund en axelskada.

Elin Jenderhag bestämde sig för att vara med först i torsdags. Men någon ringrost syntes inte utan hon klättrade, efter en sjätteplat­s i fredagens kortprogra­m, till en slutlig femteplats efter lördagens friåkning på 97,52 poäng.

– Som helhet är det jättebra. Med tanke på att jag har varit borta i två månader så är det absolut mer än vad jag kunde förvänta mig. Det var ju inte ens säkert att jag skulle tävla, säger hon.

Två landslagså­kare vann seniorklas­serna. Lovisa Aav, Skating & Dance Academy, var bäst på damsidan och Oliver Praetorius, Västra Frölunda KK, på herrsidan.

Elin Jenderhag – som nu ställer in siktet mot en internatio­nell tävling i Malmö kommande helg – lägger ned mycket tid på konståknin­gen. Förutom att träna själv sex dagar i veckan är hon i ishallen som ungdomsträ­nare för en grupp 7–8-åringar.

– Jag är här varje dag. Det är många timmar, men man gör ju också det med glädje. Jag vet inte vad jag hade varit utan konståknin­gen. Det är verkligen så kul att träna och kroppen mår så mycket bättre.

 ?? ?? Elin Jenderhag från Halmstads KK tog en femteplats i damseniork­lassen när nationella serien i konståknin­g gästade Alex Szabos trofé i Halmstad arena i helgen.
Elin Jenderhag från Halmstads KK tog en femteplats i damseniork­lassen när nationella serien i konståknin­g gästade Alex Szabos trofé i Halmstad arena i helgen.
 ?? BILDER: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Landslagså­karen Lovisa Aav vann damseniork­lassen.
BILDER: CARL FREDRIK JOHANSSON Landslagså­karen Lovisa Aav vann damseniork­lassen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden