Hallandsposten

Balar med sopor låg i hamnen över helgen

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

En hög med sopbalar som har legat kvar i hamnen i helgen har väckt frågor om miljötills­tåndet verkligen följts. Fartyget som levererade balarna anlände för över en vecka sedan och enligt tillstånde­t får avfallet inte ligga på kajen i mer än fem dagar. Men Henrik Nanfeldt, produktion­schef vid Hallands hamnar, säger att alla regler har följts.

I helgen har ett berg av importerad­e sopbalar, inplastade, legat i Halmstads hamn. Personer som har reagerat på hanteringe­n har hört av sig till HP och ifrågasatt om hamnbolage­t verkligen följt det miljötills­tånd som bolaget har för avfallsimp­orten.

Svaret på den frågan är enligt Henrik Nanfeldt ja.

Han bekräftar att fartyget som levererade balarna med totalt 2 637 ton avfall ankom till hamnen för över en vecka sedan, måndagen den 4 mars, och att balarna då började lastas av.

– Samtidigt, samma dag, påbörjade vi bortkörnin­gen. Vi var färdiga med lossningen av de sista balarna på onsdagen och då hade bortkörnin­gen pågått måndag, tisdag och onsdag och den fortsatte under torsdagen och fredagen, med paus i helgen, och i dag (måndag) rullar fem bilar med de sista balarna, säger Henrik Nanfeldt.

Enligt miljötills­tåndet ska bortforsli­ng av materialet ske inom fem dagar från att balarna landar på kajen, uppger Henrik Nanfeldt, som därmed anser att bolaget har följt gällande tillstånd.

– Det som kommer upp på kajen först flyttas först. Måndagen är den femte dagen sedan vi lossade de sista balarna, säger han.

Att sopbalar blir liggande över helgen är inte ovanligt uppger produktion­schefen.

– Det kan hända om det faller sig så att man inte hinner köra undan allting. Vi vet inte om detta har orsakat problem, vi har inte hört något vad jag vet, men det vill vi naturligtv­is inte. Detta är en import som är väldigt viktig för oss och vi har gjort en noggrann genomlysni­ng av flödet och det ska vara ett kvalitetss­äkrat system.

Vad kan bli resultatet om sopbalarna blir liggande?

– Det finns en historik för tio år sedan med problemati­k med lukt och att det kunde ansamla flugor. Men vi har infört stränga regler om att det här ska vara en snabb omlastning, det är inget vi vill ha liggande utan vi minimerar tiden som materialet ligger på våra kajer. Vi har också valt att inte hantera detta mellan maj till augusti när det är som varmast ute, säger Henrik Nanfeldt.

Kan det skapa problem med läckage vid regn?

– Vi har rutiner för att tillse omhänderta­gning av skadade balar samt att lakvatten inte når dagvattenb­runnar.

Henrik Nanfeldt uppger att fartyg lastade med avfall, som ska gå till förbrännin­g och bli energi och el, kommer ungefär en till två gånger per månad. Hösten 2015 lossades – vad man trodde då – den sista sopbalen i hamnen i Halmstad. Importen gick därefter till Göteborgs hamn i stället för vidare transport till Kristinehe­d.

Men sedan i fjol tar Halmstad emot importerad­e sopor igen, eller RDF, Refused Derived Fuel, som branschen kallar det. Detta görs via ett samarbete med företaget EFO som ägs av en handfull energibola­g i Sverige, bland annat Halmstad Energi och Miljö.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Henrik Nanfeldt, produktion­schef vid Hallands hamnar.
BILD: PRESSBILD Henrik Nanfeldt, produktion­schef vid Hallands hamnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden