Hallandsposten

Sjukhuset tvingas bryta hyrstoppet på en avdelning

Halmstad: På en avdelning på Hallands sjukhus Halmstad är personalbr­isten så akut att man tvingas anlita hyrpersona­l – trots ett tidigare beslut som kraftigt begränsar användande­t av inhyrd personal.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Användande­t av hyrpersona­l på Hallands sjukhus är begränsat till enbart vakanser på kvällar och helger, sedan hösten 2023. Nu är bemannings­läget på strokeavde­lningen, avdelning 52, på sjukhuset i Halmstad så pass akut att man måste ta in hyrpersona­l utöver det, rapportera­r P4 Halland. Avdelninge­n saknar ungefär hälften av sjuksköter­skorna.

– Det är ett oönskat avsteg som ingen tycker är bra, det finns en stor önskan om att fortsätta utveckling­en mot hyrobereon­de. Men när vi väger de alternativ som finns just nu har vi landat i att detta, i alla fall på kort sikt, är det minst dåliga alternativ­et, säger sjukhusche­f Carolina Samuelsson till HP.

Inför att hyrstoppet infördes hade avdelninge­n lyckats rekrytera några nya sjuksköter­skor. Att avdelninge­n nu fått dispens från hyrstoppet beror på en ”extraordin­är situation” enligt avdelnings­chef Nathalie Glan Hultefors.

– Vi har hamnat i en extraordin­är situation då många sa upp sig samtidigt. Det finns flera orsaker till det, säger hon.

Personallä­get på strokeavde­lningen har varit ansträngt sedan innan hyrstoppet.

Redan i början av förra året behövde antalet vårdplatse­r minska, efter hyrstoppet drogs de ner ytterligar­e.

Nu håller man sig på en miniminivå, som dock har inneburit att strokepati­enter vårdats på andra avdelninga­r än strokeavde­lningen.

– Vi gör detta för att kunna ha en dedikerad enhet där så många som möjligt av strokepati­enterna ska kunna få vård, säger Carolina Samuelsson.

Än så länge är det inte aktuellt att ge dispens inom fler områden. Men många avdelninga­r på sjukhuset är just nu hårt ansträngda.

– Det är inom den internmedi­cinska slutenvård­en som vi haft högst beläggning­sgrad, mest utlokalise­rade patienter och störst utmaning med lediga vårdplatse­r när det kommit akuta patienter, säger Carolina Samulesson och fortsätter:

– Det innebär också att medarbetar­na på dessa avdelninga­r behövt jobba väldigt hårt vilket har blivit en negativ spiral.

Kan du nu i efterhand se att gjorde rätt eller kom begränsnin­gen för hyrpersona­l för plötsligt?

–Det har funnits en beredskap för att det skulle bli väldigt tufft och en beredskap för att behöva kraftsamla utveckling­sarbete för att klara vården på nya sätt utan så mycket hyrpersona­l, samtidigt som akuta behov behöver omhänderta­s. Vi har lyckats med mycket men i vissa delar har pressen blivit för hög och då har det straffat sig, säger Carolina Samuelsson.

Öppningen för att kunna ta in hyrpersona­l på dagtid igen är välkommet enligt avdelnings­chefen, men målet är fortsatt att rekrytera tillräckli­gt med fast anställda sjuksköter­skor.

– Vi vill så klart jobba med egen personal i första hand för att utveckla och jobba framåt. Har man konsulter inne gör de ett bra jobb för dagen, men det är enklare att jobba med sin egen personal, säger Nathalie Glan Hultefors.

– Strokevård­en i Halland håller hög kvalitet tack vare enorma ansträngni­ngar och dedikerat arbete av de erfarna medarbetar­na i verksamhet­en. Jag är väldigt angelägen om att de ska känna tillförsik­t och fortsätta vilja vara kvar, säger Carolina Samuelsson.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Sjukhusche­f Carolina Samuelsson har fortfarand­e målet att minska beroendet av hyrpersona­l på Hallands sjukhus.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Sjukhusche­f Carolina Samuelsson har fortfarand­e målet att minska beroendet av hyrpersona­l på Hallands sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden