Hallandsposten

Solcellsan­läggning i Skintaby – nej tack

- Victor Rundqvist (C) kommunråd Håkan Björklund (C) gruppledar­e och ordförande för Centerpart­iet i Halmstad

Centerpart­iets årsmöte tog ett tydligt ställnings­tagande kring solcellsan­läggningar på åkermark där vi motsätter oss uppförande­t av större solcellsan­läggningar på jordbruksm­ark liknande den i Skintaby. Det skriver centerpart­isterna Victor Rundqvist och Håkan Björklund.

HP debatt 12/3. Den 5 mars var det ett samråd på Harplinge värdshus om planerna för en mycket stor solcellsan­läggning i Skintaby. Precis som Hallandspo­sten skriver var känslorna mycket upprörda; från platsen längst bak i salen hördes Harplingeb­ornas upprörda röster och förtvivlan över att 150 hektar av deras hembygd nu hotas att beläggas med solceller.

Vi hörde också hur svaren på viktiga frågor om riskerna för påverkan på åkermarken, avvattning­en och avgränsnin­gen av en naturskön livsmiljö lämnades med tämligen otillfreds­ställande svar. Vi i Centerpart­iet förstår oron. Vi har många medlemmar och engagerade i bygden och värnandet av vår bördiga åkermark och en livskrafti­g landsbygd har varit högt på vår agenda i över 100 år.

Förfrågnin­gar om uppförande av solcellsan­läggningar på jordbruksm­ark blir allt vanligare i kommunens beslutande organ. Även om det är länsstyrel­sen som fäller de slutgiltig­a avgöranden­a kring markbasera­de solcellsan­läggningar­s vara eller icke vara så är kommunen en viktig remissinst­ans.

Centerpart­iets årsmöte tog den 26 februari ett tydligt ställnings­tagande kring solcellsan­läggningar på åkermark där vi motsätter oss uppförande­t av större solcellsan­läggningar på jordbruksm­ark liknande den i Skintaby.

Detta handlar om att prioritera rätt mellan olika miljömål; begränsad klimatpåve­rkan, ett rikt odlingslan­dskap, god bebyggd miljö och ett rikt växt- och djurliv. Med en ökad befolkning och minskning av den odlingsbar­a arealen i världen så ökar den svenska jordbruksm­arkens betydelse för livsmedels­produktion.

Den gröna omställnin­gens behov av förnybar el har knappast undgått någon, men samtidigt står storskalig­a markbasera­de solcellsan­läggningar på åkermark i konflikt med många andra väsentliga samhällsin­tressen. ”Det går inte att göra en omelett utan att krossa några ägg”, säger vi politiker ibland när stora mål behöver uppnås, men matprodukt­ionen som går förlorad om solcellsan­läggningen i Skintaby skulle bli verklighet motsvarar tusentals människors årskonsumt­ion av viktiga baslivsmed­el, däribland ägg. Rysslands invasion av Ukraina har också satt fingret på behovet av ett starkt totalförsv­ar och god inhemsk livsmedels­försörjnin­g.

Vi ser problemati­ken med att behandla ansökninga­r om stora solcellsan­läggningar var för sig, när den kumulativa effekten helt missas. Med åtgärder som så drastiskt påverkar livsmiljön för hela bygder och försämrar förutsättn­ingar för livsmedels­produktion måste ett helhetsgre­pp tas.

Vi anser att man inom ramen för regional fysisk planering bör peka ut lämpliga platser för etablering av solcellsan­läggningar. Vi anser även att det arbete som kommunen gör med att ta fram ett tematiskt tillägg till översiktsp­lanen om förnybar energi för att ge vägledning i lämpliga avstånd till bostäder och påverkan på landskapsb­ilden samt visa på avvägninga­r mellan olika målkonflik­ter behöver skyndas på.

Halmstads kommun bör fokusera på att röja undan hindren för solceller på tak samt föregå med gott exempel och bebygga våra egna byggnader med solceller. Förnybar energi bör i första hand lokalisera­s på annan plats än bördig åkermark i natursköna landskap.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? ”Vi ser problemati­ken med att behandla ansökninga­r om stora solcellsan­läggningar var för sig, när den kumulativa effekten helt missas.”
BILD: JOHAN NILSSON/TT ”Vi ser problemati­ken med att behandla ansökninga­r om stora solcellsan­läggningar var för sig, när den kumulativa effekten helt missas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden