Hallandsposten

Nu är den svenska flaggan hissad vid Natos högkvarter

Nu vajar den svenska flaggan vid Natohögkva­rteret. – Vi har kommit hem, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n på ceremoni med kronprinse­ssan Victoria i Bryssel.

- Wiktor Nummelin Anja Haglund

I strilande regn hissades den svenska flaggan upp i topp till tonerna av Du gamla, du fria vid lunchtid på måndagen.

– Till alla svenskar säger jag – välkommen till Nato, talar generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

Statsminis­ter Kristersso­n står bredvid och betonar det stora Natostödet i såväl riksdagen som Sverige som helhet.

– Vi är ödmjuka men vi är också stolta. Vi vet att förväntnin­garna på Sverige är höga. Och vi har också höga förväntnin­gar på oss själva.

Både Stoltenber­g och Kristersso­n tar upp den nordiska dimensione­n där Sverige och Finland nu ställt sig militärt på samma sida som Norge, Danmark och Island.

– Det är en stor dag för Nato, men inte minst för det nordiska samarbetet. Det är första gången sedan Kalmarunio­nen på medeltiden som de nordiska länderna har ett gemensamt försvar, säger Stoltenber­g på ett kort pressmöte inför ceremonin.

Kristersso­n konstatera­r att Sverige varit förberedda att gå in i Nato i 30 år.

– Vi har kommit hem. Hem till alliansen för fred och frihet som så många demokratie­r tillhör. Hem till där vi hör hemma.

Mitt i all nöjdhet finns också ett allvar. Det var Rysslands förnyade attack mot Ukraina som fick Sverige att söka sig till Nato – trots åratal av ryska varningar om att det i så fall kommer att leda till en reaktion. Det kräver extra vaksamhet från försvaret.

– Vi har naturligtv­is en beredskap för att Ryssland har agerat i gråzonen tidigare mellan total fred och totalt krig, med olika typer av desinforma­tionsopera­tioner, cyberangre­pp och cyberspion­age. Vi har tagit höjd för det, lovar försvarsmi­nister Pål Jonson (M), som också finns på plats för ceremonin i Bryssel.

Ulf Kristersso­n bedyrar att Sverige nu är Natomedlem fullt ut, med ”full förståelse” även för Natos kärnvapens­trategi.

– Å andra sidan säger vi tydligt att vi inte ser något behov av att Sverige har permanenta baser eller förvarar kärnvapen på svensk mark i fredstid. Det är ett svenskt beslut som jag finner respektera­s fullt ut, säger statsminis­tern i Bryssel.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Sveriges flagga hissas på Natos högkvarter i Bryssel.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Sveriges flagga hissas på Natos högkvarter i Bryssel.
 ?? ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, kronprinse­ssan Victoria och ÖB Micael Bydén deltog i ceremonin i Bryssel.
Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, kronprinse­ssan Victoria och ÖB Micael Bydén deltog i ceremonin i Bryssel.
 ?? BILDER: HENRIK MONTGOMERY ?? Stor svensk uppslutnin­g vid flagghissn­ingen.
BILDER: HENRIK MONTGOMERY Stor svensk uppslutnin­g vid flagghissn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden