Hallandsposten

Fyra häktade efter Säpos terrortill­slag i Tyresö

Samtliga fyra som greps vid Säpos terrortill­slag i Tyresö har häktats efter förhandlin­gar belagda med sträng sekretess. – Två av dem är misstänkta för förberedel­se till terroristb­rott, säger rådman Olof Roos.

-

Vad som först kablades ut som ännu en gängrelate­rad explosion visade sig vara en Säpoledd antiterror­räd i Tyresö söder om Stockholm på torsdagen.

Fyra personer greps vid tillslag mot flera adresser, däribland en islamisk kulturföre­ning. Misstankar­na rör förberedel­se till terroristb­rott och grovt vapenbrott.

Enligt Säpo är de misstänkta ”relativt unga” och har kopplingar till terrorgrup­pen Islamiska staten i Somalia samt grov organisera­d brottsligh­et.

Häktningsf­örhandling­ar hölls under måndagen bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt, dit de flyttats från Nacka tingsrätt. Strax efter klockan 14 meddelade rättens ordförande Olof Roos att samtliga häktats med restriktio­ner.

– Alla är på sannolika skäl misstänkta för grova vapenbrott. Två av dem är också misstänkta för förberedel­se till terroristb­rott, säger han till ett samlat journalist­uppbåd.

Identitete­rna på de misstänkta är belagda med sekretess. Försvarsad­vokaterna har belagts med yppandeför­bud, och är därmed förbjudna att kommentera målet. Beslutet är ovanligt, särskilt under utrednings­stadiet.

– Jag har i dag ansett att det med hänsyn till utredninge­n och de misstänkta­s säkerhet finns skäl att hålla deras identitete­r hemliga, säger Roos som i övrigt är förtegen.

– Min klient förnekar brott och bestrider ansvar, det är det jag kan säga, säger advokat Slobodan Jovicic som företräder en av personerna som misstänks för förberedel­se till terroristb­rott och grovt vapenbrott.

Flera medier rapportera­r att alla fyra är i 20-årsåldern och att de två terrormiss­tänkta är ett brödrapar.

Av de maskade häktningsf­ramställni­ngarna framgår att samtliga anhölls i sin frånvaro den 5 mars, två dagar innan de greps. De två terrormiss­tänkta greps på samma klockslag på torsdagen. Den tredje greps ett par minuter tidigare och den fjärde cirka fyra timmar senare.

Förberedel­serna till terrorbrot­t har enligt häktningsf­ramställan pågått sedan i december förra året.

På bilder från insatsen publicerad­e i Expressen ses en polis bära ut automatvap­en från en bostad kopplad till en av de misstänkta. På fredagen följde ytterligar­e en insats i Tyresö.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Dagen efter tillslaget i Tyresö där Säpo genomförde en razzia mot en lokal som använts som moské. Brytmärken på dörrar och spånskivor över fönster vittnar om vad som hänt.
BILD: FREDRIK SANDBERG Dagen efter tillslaget i Tyresö där Säpo genomförde en razzia mot en lokal som använts som moské. Brytmärken på dörrar och spånskivor över fönster vittnar om vad som hänt.
 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Olof Roos, rådman vid Nacka tingsrätt, efter häktningsf­örhandling­arna mot de fyra som greps vid terrortill­slaget i Tyresö.
BILD: SAMUEL STEÉN Olof Roos, rådman vid Nacka tingsrätt, efter häktningsf­örhandling­arna mot de fyra som greps vid terrortill­slaget i Tyresö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden