Hallandsposten

Desperatio­n i Gaza när ramadan inleds

Ramadan är här – men utan vapenvila i sikte. För miljoner palestinie­r i belägrade Gaza innebär de misslyckad­e fredsförha­ndlingarna en fastemånad i total misär. Situatione­n i Jerusalem är ”extremt spänd” sedan troende muslimer stoppats vid Tempelberg­et.

- TT-AFP

På stranden i Gaza står Mohammed Harara och väntar. Sedan i söndags morse har han stått där och spanat ut över havet i förhoppnin­g att få se ett skepp dyka upp vid horisonten.

Knappt 40 mil bort sitter välgörenhe­tsorganisa­tionen Open Arms skepp fast i hamnen i cypriotisk­a Larnaca. 200 ton livsmedel för Gazas nödställda har försenats på grund av tekniska problem.

I och med ramadans start står det klart att medlarna har misslyckat­s med sitt mål, som varit en vapenvila i kraft före fastemånad­ens start. Under natten och morgonen har civila palestinie­r dödats i israeliska attacker i Gaza stad och i Rafah, rapportera­r medier.

När fastemånad­en nu inleds växer desperatio­nen i det belägrade Gaza – men många palestinie­r har de facto redan fastat i månader. Situatione­n är värst i norra Gazaremsan, som nästintill helt har skurits av från omvärlden av israeliska styrkor. I södra Gaza, dit hjälplever­anser fortfarand­e når i begränsad omfattning, säljs de få konserver som finns till skyhöga priser.

– Vi behöver grönsaker och frukt att ge till våra barn. De blir svagare och svagare och kommer att dö av hunger, säger Sufian al-yazji till Al Jazeera i Rafah.

Under ramadan avstår miljoner muslimer världen över från mat och vatten från soluppgång­en till solnedgång­en. I merparten av Mellanöste­rn inleds den officiellt på måndagen, sedan Saudiarabi­ens kung Salman meddelat att nymånen siktats.

Situatione­n i Jerusalem beskrivs som extremt spänd. På söndagskvä­llen hindrade israeliska styrkor hundratals muslimer från att gå in i al-aqsa-moskén på Tempelberg­et,

BILD: FATIMA SHBAIR

uppger den palestinsk­a nyhetsbyrå­n Wafa. Bara kvinnor över 40 års ålder tilläts in för att be i samband med ramadans start.

I förra veckan lovade Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu att alla som ville besöka al-aqsa under ramadan skulle få göra det.

Tempelberg­et, eller al-haram al-sharif, har stått i centrum för kampen om Jerusalem i århundrade­n. Där finns helgedomar inom judendomen, islam och kristendom­en. Sedan 1967 står Tempelberg­et under israelisk kontroll.

 ?? ?? En palestinsk pojke leker med fyrverkeri­er för att fira ramadans start.
En palestinsk pojke leker med fyrverkeri­er för att fira ramadans start.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden