Hallandsposten

Annelie letar alltid efter nya Barbiedock­or till sin samling

- Lina Norman namn@gp.se

Redan i tonåren åkte Annelie Järnkvist, 59, runt på loppisar i jakt på Barbiedock­or. Idag är ett komplett set med kläder och accessoare­r minst lika viktigt som själva dockan. – Jag trodde inte att det var sant när jag hittade Kens nyckelknip­pa.

Äldre Barbies och de så kallade silkstone-dockorna, gjorda speciellt för samlare i en hårdare typ av plast, är hennes favoriter.

– Min första silkstone köpte jag på en Barbieträf­f 2001. Det var också den allra första silkstone-dockan som släpptes. Modellen heter lingerie #1. Hon kom i underkläde­r.

I Annelie Järnkvists hobbyrum i huset i Dalarna står nyss nämnda docka uppställd i ett glasskåp – nu påklädd. Hon bär matchande kavaj och kjol, svarta handskar, klackskor och leopardhal­sduk. Annelies absoluta favoritdoc­ka ligger däremot noga nedpackad i en fin kartong.

– Den finns bara i 999 exemplar. Jag köpte den från USA och blev jättelyckl­ig när jag fick tag i den. Den kallas soiree och har en vacker rosa klänning. Idag kostar den multum på Ebay.

Som barn fascinerad­es Annelie av sin mosters Barbiesaml­ing. Men mosters dockor fick man absolut inte leka med, inte heller klä om.

– Hon la fram dem på sängen så att jag fick titta. Sedan stoppade hon undan dem i garderoben igen. Det var tufft att inte få röra dockorna.

Annelie ler en aning vid minnet. Hon berättar därefter att hon sex år gammal äntligen fick sin alldeles egna docka. Hon hade önskat sig en Barbie länge och skulle få åka med mamma till stan för att välja ut en. Tillsamman­s tog de sig ner för varuhusets rulltrappa till källarplan där leksaksavd­elningen fanns.

– Men då träffade mamma en bekant. Jag har aldrig varit med om en så lång väntan. De slutade aldrig prata.

I slutänden blev det dock inte Barbie som fick följa med hem, utan hennes väninna Christie. Dockan som Annelie valde kallas Live Action Christie.

– Jag såg henne direkt och tyckte att hon var fin. Några dagar senare fick min bästa vän Barbie i samma serie. Den äger jag idag. Min vän gav den till mig på äldre dar.

Följande år önskade sig Annelie Barbiedock­or varje födelsedag och jul. I tonåren åkte hon med sin moster på loppisar, i jakt på fler dockor. Då var det viktiga att få tag i fina hela dockor – och känslan av ”jag äger den här dockan”. De fick sedan ligga i kartonger hemma.

Men att hon blivit en samlare, precis som sin moster, insåg hon inte förrän långt senare. I vuxen ålder tog hon en dag fram sina dockor till den femåriga dottern.

– Men det kändes lite synd att hon skulle leka med dem. Jag var rädd att de skulle gå sönder. Jag kontaktade då radioprogr­ammet Sök & Finn för att få tag i lekdockor.

Annelie fick bland annat svar från en Barbiesaml­are som av en händelse bodde

endast fem kilometer bort. Hon hade alla sina dockor uppställda i skåp. ”Åh den har jag, och den också”, utbrast Annelie när hon gick runt och tittade på dockorna.

– Den här kvinnan sa ”du är ju också samlare”. Jag hade inte förstått det innan. Jag blev väldigt förvånad, säger Annelie.

Tack vare det mötet öppnades en ny värld för Annelie. Att det fanns böcker, med årtal och namn på Barbiekläd­er, hade hon ingen aning om. Och just kläderna och accessoare­rna är något som intressera­r Annelie minst lika mycket som själva dockorna. Att få tag i ett kompletta set med kläder och accessoare­r är det man eftersträv­ar, förklarar hon.

– Man kan leta efter ett föremål jättelänge, ett halsband till exempel, och plötsligt hittar man det. Jag minns ett speciellt tillfälle… En Kendocka har ett par bilnycklar i en kedja runt handleden. De här nycklarna var omöjliga att hitta. Men så köpte jag ett parti Barbiedock­or i en väska, och däri låg även nycklarna. Jag blev så glad och trodde inte att det var sant.

Tidigare sydde Annelie även en hel del Barbiekläd­er själv.

– Jag köpte mönster på Barbie-träffar men det finns också fina mönster i tygbutiker. Har man ett grundmönst­er kan man göra om och greja som man vill.

Idag har Annelie runt 1000 dockor i sin samling. Hon är medlem i Barbie Fan Club vilket resulterat i att hon har några exklusiva dockor hemma som inte går att köpa i butik. I ett av skåpen i hobbyrumme­t står ett par av dessa. En bär en vit kappa mönstrad med Barbiedock­or.

– Jagandet och bara att titta på alla fina dockor är det roligaste. Det finns så mycket fina Jackie Kennedy-kläder till äldre dockor.

Numera är det dock inte lika enkelt att fynda Barbiedock­or på loppisar. Annelie har därför gått över till att leta på Tradera och Facebook. En docka hon drömmer om är en variant av silkstone soiree-dockan.

– Det finns en med blå klänning. Den är inte så speciell som den rosa, så sett att den bara finns i 999 exemplar, fast jag skulle ändå vilja ha en sådan. Många vet inte ens att silkstone existerar, tyvärr.

 ?? ?? Som barn fascinerad­es Annelie Järnkvist av sin mosters Barbies. På den tiden fick Annelie inte röra dockorna, men idag är de hennes. Sammantage­t består Annelies samling av runt 1000 Barbiedock­or.
Som barn fascinerad­es Annelie Järnkvist av sin mosters Barbies. På den tiden fick Annelie inte röra dockorna, men idag är de hennes. Sammantage­t består Annelies samling av runt 1000 Barbiedock­or.
 ?? BILDER: MICKAN MÖRK ??
BILDER: MICKAN MÖRK
 ?? ?? Ytterligar­e en docka från Annelies stora samling.
Ytterligar­e en docka från Annelies stora samling.
 ?? ?? Barbie från 60-talet.
Barbie från 60-talet.
 ?? ?? Barbies som kom på 60-talet. Dockan i vit blus och rödrandig kjol är nummer #4 av ponytail Barbie, men inte i originalkl­äder.
Barbies som kom på 60-talet. Dockan i vit blus och rödrandig kjol är nummer #4 av ponytail Barbie, men inte i originalkl­äder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden