Hallandsposten

Bedragarna stal Rolfs förmögenhe­t på 20 minuter

-

1,6 miljoner kronor på 20 minuter. Så snabbt lyckades bedragarna föra över Rolf Carlanders alla besparinga­r – genom att utge sig att vara bankperson­er som skulle skydda honom mot just bedragare. Planerna på ett hus nära barn och barnbarn på ålderns höst gick upp i rök. – Nu får jag jobba ännu mer i firman för att spara ihop pengar, säger 68-åringen.

Vi träffar Rolf Carlander i hans stora hus i Vinninga, mellan Lidköping och Skara. Vi drar på oss stövlar och går ut på en regntung åker där han pekar på en bit obrukad mark.

– Det var här jag skulle bygga det nya huset, där jag skulle bo när sonen med familj flyttade in i mitt nuvarande hus. Det skulle vara win-win: Jag kunde vara här och umgås med barnbarnen och de fick barnpassni­ng.

Men 27 juli 2023 gick den drömmen upp i rök. Rolf Carlander driver entreprena­dbolag och hade lunchrast mellan två körningar. Då fick han ett sms om ett bankkonto han öppnat i ”Sparbanken Syd”.

– Jag var ju stressad, hade varit ute och haft en körning. Det stod ett växelnumme­r man skulle ringa och jag blev orolig att någon öppnat ett konto i mitt namn, berättar han.

Växeln hade ett flervalskn­appsystem av den typ banker och företag brukar ha, och ett av knappvalen handlade om att anmäla misstänkta bedrägerie­r.

– En kvinna svarade och när hon hörde att jag hade Länsförsäk­ringar som min bank, sa hon att hon behövde koppla mig vidare till en person med ansvar för säkerhetsf­rågor på den banken.

En man svarade och utgav sig för att jobba med säkerhet på Länsförsäk­ringars bank och agerade mycket snabbt.

– Han förklarade att bedragare höll på att länsa mitt konto. Och genom att öppna ett program kunde han hjälpa mig att återställa kontot så att inga medel försvann.

Genom programmet – Anydesk – som används av till exempel it-support för att fjärrstyra datorer när man felsöker, så tog den hjälpsamme personen som utgav sig vara från Länsförsäk­ringar, över Rolfs dator. Han bad Rolf logga in på bank-id och sedan skrev han ut en ”reklamatio­n” från Rolfs dator till hans skrivare med bankens logga som en kvittens för varje gång han påstod sig reverserat en överföring som den påstådde bedragaren hade gjort.

Dokumentet gav intryck av att vara från banken, där pengarna återfördes från andra konton till Rolfs konto.

– Min skärm släcktes när han höll på, så jag kunde inte se hur det gick. Och han bad mig sedan att inte gå in på kontot just då, eftersom de höll på att arbeta med att föra pengar tillbaka till kontot.

Det var då Rolf i själva verket blev bedragen på motsvarand­e belopp. Överföring­ar i summor upp till strax under 250 000 kronor gick från Rolfs banker Länsförsäk­ringar och Landshypot­ek, till en spridd skur av olika bankkonton i Sverige och även utomlands till Spanien. Summorna låg strax under de spärrar som bankerna har.

– Han höll på i 20 minuter och länsade kontona på 1,7 miljoner, där jag senare fick tillbaka lite genom att Landshypot­ek lyckades stoppa en överföring. Så jag förlorade i slutändan totalt 1,6 miljoner, allt det jag sparat ihop under tio års tid för att ha när jag blev äldre.

Som utomståend­e kan man tycka att varningskl­ockorna borde ringa – men Rolf understryk­er att personen var mycket skicklig och förtroende­ingivande. Och Rolf själv var stressad mellan uppdragen i firman och blev stressad av bedragaren­s besked att man måste agera skyndsamt för att hindra att pengarna försvann. Och när eftertanke­ns kranka blekhet slog till var pengarna redan spridda.

– Jag var ute och gick med hundarna på kvällen efter jag haft de här samtalen med personen som uppgav sig jobba på Länsförsäk­ringar bank. Då började jag tänka: Vad fan är det jag var med om?

Dagen därpå polisanmäl­de Rolf Carlander händelsen. När bedragaren ringde upp igen, vilket han lovat dagen innan, så skällde Rolf ut honom.

– Men då blev han aggressiv tillbaka och la på.

För Rolf blev insikten om vad som hänt en hård smäll, han åkte upp till sommarstug­an och isolerade sig.

– Jag blev skogstokig. Dels försvann den här kåken jag planerat. Sedan kände jag att nu rasar mycket, säger Rolf.

Men ganska snabbt kom han på banan igen. Konkret betyder det att 68-åringen jobbar mycket.

– Jag förlorade mina besparinga­r. Jag jobbar som en liten blå nu. Samtidigt tänker jag att jag är en person som kan göra det. Tänk dig en 80-åring som förlorar allt genom ett sådant här bedrägeri och inte kan påverka sin situation. Det är ju för jävligt helt enkelt.

Kontakten med bankerna efter bedrägerie­t har inte varit en positiv upplevelse, förklarar Rolf Carlander.

– När jag först tog kontakt med Länsförsäk­ringar var det en tjej som var jätteförst­ående och hjälpsam. Men sedan gick det tre veckor utan att chefen för kontoret hörde av sig – då ringde jag upp och sa vad jag tyckte om det. Han kunde ju kollat hur det stod till när man varit kund i många år.

Och Landshypot­ek hade först meddelat att kontot var ett privatkont­o.

– Men sedan fick jag ett brev efter bedrägerie­t att kontot ska ses som ett företagsko­nto. Det betyder också att jag inte kan vända mig till Allmänna reklamatio­nsnämnden, Arn, med ärendet. Så det tycker jag är rätt märkligt.

När tidningen tar kontakt med bankerna, förklarar de att de inte kan kommentera enskilda ärenden. Vad har ni för ansvar?

– Generellt har banker givetvis ett ansvar med att arbeta aktivt med säkerheten och informatio­n. Vi vidtar därför en mängd åtgärder för att förhindra att våra kunder utsätts för bedrägerie­r och för att försvåra för bedragare, svarar Jonas Feinberg, pressansva­rig på Landshypot­ek.

"Jag förlorade mina besparinga­r. Jag jobbar som en liten blå nu. Samtidigt tänker jag att jag är en person som kan göra det. Tänk dig en 80-åring som förlorar allt genom ett sådant här bedrägeri och inte kan påverka sin situation. Det är ju för jävligt helt enkelt.

Rolf Carlander

"Jag blev skogstokig. Dels försvann den här kåken jag planerat. Sedan kände jag att nu rasar mycket

Rolf Carlander

– Det är en bedrövlig utveckling med kriminella bedragare som ständigt utvecklar sina metoder för att lura bankkunder att ge tillgång till sina konton. En viktig del i vårt arbete har därför varit och är informatio­n till våra kunder.

Jonas Rosman, vd på Länsförsäk­ringar Skaraborg, ger ett liknande svar.

– Varje fall av bedrägeri är ett

för mycket. Vi gör förbättrin­gar av systemen hela tiden, men vi kan inte gå in på detaljer eftersom bedragarna också läser medier och tidningar och agerar utifrån den informatio­nen.

Vad gör ni för att stoppa dem?

Vi bedriver ett aktivt säkerhetsa­rbete och utvecklar kontinuerl­igt våra processer och rutiner för att göra det så säkert som möjligt att vara kund i banken. Detta är en högt prioritera­d fråga i banken, ständigt närvarande i det dagliga arbetet, säger Jonas Feinberg.

Varför säger inte era It-system till när ett konto länsas på detta sätt under en mycket kort tidsrymd?

– Vi arbetar ständigt med att utveckla och stärka system och processer för att skydda våra kunder. Vi redovisar självfalle­t inte våra säkerhetsp­rocesser öppet, säger Jonas Feinberg.

Efter den ökande mängden bankbedräg­erier via telefon av den typ som Rolf Carlander blivit utsatt för, så har Konsumento­mbudsmanne­n beslutat att biträda en konsument i ett rättsfall. Här handlar det om en person som lurats att via Swish föra över medel till en bedragare. Bedragaren lyckades övertyga brottsoffr­et att höja gränsen för sin Swishtjäns­t från 5 000 kronor till 100 000 kronor, vilket möjliggjor­de att stora belopp fördes bort från hans konto – utan att banken stoppade det. Och precis som i Rolf Carlanders fall utgav sig bedragaren för att jobba på säkerhetsa­vdelningen på brottsoffr­ets bank.

– Tidigare lurade ofta bedragare personer att lämna ut till exempel koder till banker som de bedragarna sedan använde för att föra över pengar. På senare tid har dock bedragarna ändrat sitt ”modus” till att istället genom kontakt med kontoinneh­avarna försöka förmå dem att själva, av en eller annan anledning, föra över pengar till bedragarna, säger Elin Berner, jurist och processråd hos Konsumento­mbudsmanne­n.

– Enligt betaltjäns­tlagen är huvudregel­n att ifall en transaktio­n är obehörig, alltså att den skett utan samtycke från kontoinneh­avaren, så är det banken som ska svara för förlusten vid till exempel ett bedrägeri, säger hon.

Och idag är bankernas och Allmänna reklamatio­nsnämndens utgångspun­kt generellt att en

 ?? ??
 ?? ?? Rolf Carlander förklarar att han blivit mycket försiktiga­re efter händelsen i fjol och han svarar aldrig direkt på personer med okända nummer som ringer till honom.
Rolf Carlander förklarar att han blivit mycket försiktiga­re efter händelsen i fjol och han svarar aldrig direkt på personer med okända nummer som ringer till honom.
 ?? ?? På 20 minuter hade Rolf Carlander blivit av med hela sin förmögenhe­t efter att förslagna bedragare övertygade honom att de jobbade med banksäkerh­et. Här på åkern skulle han byggt ett hus för sina sparade medel.
På 20 minuter hade Rolf Carlander blivit av med hela sin förmögenhe­t efter att förslagna bedragare övertygade honom att de jobbade med banksäkerh­et. Här på åkern skulle han byggt ett hus för sina sparade medel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden