Hallandsposten

Fakta: Bedrägerie­rna ökar kraftigt

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se Bild: Jonas Lindstedt jonas.lindstedt@gp.se

De allvarliga våldsbrott­en och skjutninga­rna får mycket uppmärksam­het i medierna, men den brottskate­gori som ökade klart mest 2023 är bedrägerie­rna, visar färsk statistik.

Antalet anmälda bedrägerib­rott ökade med 22 procent ifjol vilket betydde nästan 238 000 stycken, vilket kan summeras till mångmiljar­dbelopp. Ser man till uppklarnin­gen av dessa brott är den mycket låg – av alla bedrägerib­rott som anmäldes året innan, 2022, har mindre än fem procent klarats upp enligt Brottsföre­byggande rådet, Brå.

En av de allra vanligaste kategorier­na är det som kallas bedrägeri genom ”social manipulati­on”, alltså att en person sätter offret i beroendest­ällning och på olika sätt övertygar denne att föra över pengar. En vanlig kategori är just bedragare som utger sig för att vara bankperson­er för att lura offer. transaktio­n som en kontoinneh­avare godkänt själv, med till exempel bank-id, ska räknas som att kontoinneh­avaren har gett sitt samtycke och därmed själv får stå för förlusten.

Och det är det Konsumento­mbudsmanne­n invänder mot i det aktuella målet.

– Vi menar att detta samtycke inte är giltigt, då banken borde ha förstått att kunden blivit vilseledd att göra den här transaktio­nen.

Hur det går med det fallet kommer att avgöras vid Stockholms tingsrätt senare i vår och det kan sedan komma att överklagas till högre instans efter dom, eftersom ärendet är principiel­lt viktigt.

För Rolf Carlander innebär den nya ekonomiska situatione­n att han får byta hus – han tar över sonens hus en mil bort från där han bor. Sonen tar i sin tur över Rolfs större hus och det större lån som är kopplat till det.

Någon förhoppnin­g att brottet ska klaras upp har han inte – bedrägerib­rott har en mycket låg uppklarnin­gsprocent. Och han förklarar att han blivit mycket mer misstänksa­m mot alla samtal, brev och meddelande­n han får.

– Jag är oerhört misstänksa­m och svarar inte i telefon från okända nummer. Och när jag nyligen fick en avi från en bank på papper, som jag tidigare fått digitalt via Kivra, ringde jag upp med en gång för att kontroller­a, just eftersom det inte stämde överens med hur de skickat ut tidigare.

Han förklarar att den ekonomiska situatione­n försämrats drastiskt, men att han inte är utblottad.

– Jag har ju pension från mitt yrkesliv – men guldkanten i tillvaron försvann med det här.

Du är 68 år nu – hur länge tänker du fortsätta jobba?

– Jag är ju lite arbetsnark­oman i grunden. Men när jag väl flyttar nu, så drar jag nog ned lite på arbetet. Eller det är tanken i varje fall.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden