Hallandsposten

Perfekta föremål väcker tankar om funktion

- Linda Kling lk@hallandspo­sten.se

Sedan 2006 har konstnären Maria Johansson tillverkat perfekta föremål, sammansatt­a av loppisfynd, glas och keramik. Nu återvänder hon till sina rötter och ställer för första gången ut samlingen i sin helhet.

När Maria Johanssons utställnin­g Samlingen av perfekta Föremål invigdes på Halmstads konsthall under lördagen kallade kommunens konstchef, Lena From, den för ”ögonfröjds­utställnin­g”.

Och att tingen är både fascineran­de och estetiskt tilltaland­e vittnade såväl spontana skratt, pekande fingrar och behagliga små suckar från vernissage­besökarna om.

” De föremål jag tillverkar väcker kanske mer känslan av den där måste jag ha, men jag vet inte till vad.

De 120 unika verk som utgör utställnin­gen, är alla tillverkad­e av delar från tidigare funktionel­la ting, som telefoner, strykjärn och borrar, sammansatt­a med mjuka former i glas och keramik. Men vad de är för något, är svårt att sätta fingret på.

– De är perfekta, säger Maria Johansson med ett litet skratt.

Hon berättar att hon snarare ser sig som konstruktö­r eller uppfinnare, än konstnär, och att hon aldrig arbetar efter någon skiss.

– Jag utgår från materialet, skruvar isär, sätter ihop, sammanfoga­r med annat. Jag testar mig fram och ibland blir det bara perfekt utifrån mitt sätt att tänka. När det händer känner jag det direkt, säger Maria Johansson.

Hon bor och verkar numera i Stockholm, men kommer ursprungli­gen från byn Nordanå i södra Halland. Under uppväxten omgavs hon av uppfinning­srika och problemlös­ningsorien­terade människor som tillverkad­e saker efter behov och lagade dem när de gick sönder.

Såväl uppfinning­srikedomen som hållbarhet­stänket finns med som en röd tråd i hennes konstnärsk­ap.

– Jag använder delar från saker som härstammar från mitten av 1900-talet, när man gjorde saker designade för att hålla. De föremål jag tillverkar väcker kanske mer känslan av den där måste jag ha, men jag vet inte till vad.

Så som det ofta är när vi shoppar i dag, konstatera­r hon.

– Jag designar inte funktion, utan tankar om funktion, förklarar Maria Johansson.

Det första föremålet tillverkad­e hon, som sagt, för 18 år sedan. Därefter har verk efter verk färdigstäl­lts och när Maria Johansson till slut insåg att hon hade skapat en samling, började hon undersöka den utifrån olika perspektiv. Både själv, genom att till exempel katalogise­ra verken. Hon bjöd också in andra som fått tolka samlingen i både text och bild. Även dessa verk finns med i utställnin­gen på Halmstads konsthall, som pågår fram till 21 maj.

 ?? BILDER: SARA DANIELSSON ?? Konstnären Maria Johansson ställer ut perfekta föremål på Halmstads konsthall.
BILDER: SARA DANIELSSON Konstnären Maria Johansson ställer ut perfekta föremål på Halmstads konsthall.
 ?? ?? Maria Johansson ställer ut perfekta föremål på Halmstads konsthall.
Maria Johansson ställer ut perfekta föremål på Halmstads konsthall.
 ?? ?? Föremål 170: det går över snart
Föremål 170: det går över snart
 ?? ?? Föremål 141: litar alltid på dig
Föremål 141: litar alltid på dig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden