Hallandsposten

Du kan lita på din lokaltidni­ng

Låt källkritik­ens dag den 13 mars bli en dag att hylla den lokala journalist­iken. För den som söker sanningen finns det sällan en bättre källa.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 13/3. Vem i hela världen kan man lita på? Frågan är mer relevant idag än när Hoola Bandoola band skrev sin klassiska proggdänga för 50 år sedan.

Vi överöses dagligen med informatio­n från olika håll och digitalise­ringen har både gjort det svårare och lättare att granska källor, ifrågasätt­a rykten och upptäcka när vi är utsatta för desinforma­tion.

Onsdagen den 13 mars är det Källkritik­ens dag, ett tillfälle att särskilt uppmärksam­ma de risker som döljer sig i våra digitala flöden. Troligtvis är det en dag som inte kommer att passera obemärkt i landets grund- och gymnasiesk­olor. Källkritik har blivit väldigt populärt i klassrumme­n på senare tid.

Ett problem är dock att motståndsk­raft mot lögner kräver att individen besitter stabila grundkunsk­aper och utifrån dem bygger upp en förmåga att värdera källor. Ändå arbetar man på många håll med källkritik som vore det ett eget universum, frikopplat från fakta. Så länge barnen googlar och skriver källhänvis­ningar och fotnoter som får doktorsavh­andlingar att skämmas så tror vissa lärare att de förmedlat vikten av källkritik.

Det har de inte. Det är knappast bara lärarnas fel att det blivit så. Väsande på axeln har de Skolverket som inte heller förstår vad källkritik faktiskt är och att ifrågasätt­ande och insikt om vad som är rimligt endast kan bottna i faktiska kunskaper.

Det är lätt att känna hopplöshet inför detta. Även inför återkomman­de rapporter om hot mot demokratin, ryska desinforma­tionskampa­njer och internettr­oll. Mörkret är dock inte så kompakt som det kan verka.

I en aktuell forsknings­studie med namnet “Media coverage and pandemic behavior: Evidence from Sweden” från Jönköpings universite­t och Handelshög­skolan i Stockholm, där man granskat vem lyssnar folk på när det är kris, visar att människor föredrar lokaltidni­ngar och myndighete­r.

Särskilt lokaltidni­ngar.

Det är dit många vänder sig för att hitta hårda fakta och kvalitetsi­nformation.

"Lokaltidni­ngarnas roll för att motverka falsk propaganda kan alltså inte överskatta­s.

Lokaltidni­ngarnas roll för att motverka falsk propaganda kan alltså inte överskatta­s. Där finns en ansvarig utgivare och profession­ella journalist­er, utbildade i källkritik. De styrs av strävan efter att publicera vad som är sant och relevant.

Källkritik­ens dag borde därför vara en dag att hylla lokalpress­en och för skolorna att inse att det bästa de kan göra för sina elever är att lägga mindre tid på att traggla akademiska källhänvis­ningar, och mer tid på att uppmana till lokaltidni­ngsläsning. I en värld full av internettr­oll är det lokaltidni­ngen man kan lita på.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Pålitliga. Lokaltidni­ngarna är en viktig del av vår demokrati.
BILD: JARI VÄLITALO Pålitliga. Lokaltidni­ngarna är en viktig del av vår demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden