Hallandsposten

Alex Voronov: Ett bättre Eu-försvar kostar

- Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov

Det finns 178 olika vapensyste­m i EU:S försvarsma­kter. Det handlar om artilleri, stridsford­on, stridsfart­yg, luftförsva­rssystem och så vidare. USA:S försvarsma­kt har 30 vapensyste­m på en dubbelt så stor budget som Eu-länderna. Européerna använder 17 olika stridsvagn­ar, USA en. Detta konstatera­des i en rapport till Säkerhetsk­onferensen i München 2017. Storbritan­nien ingick vid den tiden i översikten men det förändrar inte den allmänna bilden som är densamma sju år senare – den europeiska splittring­en är enorm.

En förklaring till det är att försvar hör till de nationella kompetense­rna och EU, till skillnad från USA, inte är en stat. Det är ett faktum som fått negativa konsekvens­er på försvarsom­rådet, vilka Europa har gjort allt för lite för att lindra. Samarbete har motverkats av krafter som drar i motsatt riktning. De europeiska länderna har trots att vi ingår i en union fortsatt att se försvaret och försvarsin­dustrin ur främst ett nationellt perspektiv, inte ett europeiskt, vilket har upprätthål­lit fragmenter­ingen i både producent- och konsumentl­ed.

De enskilda beställnin­garna är små och säljarna många, vilket gör det svårt att snabbt öka produktion­en. Den ökade efterfråga­n på vapen efter Rysslands fullskalig­a anfall på Ukraina har inte heller förändrat situatione­n i grunden. När de europeiska länderna plötsligt behövt anskaffa försvarsma­teriel snabbt, har de köpt mest utanför Europa, i huvudsak i USA där produktern­a funnits färdiga. Det är längden ohållbart. Saker tar slut också i USA och Europa behöver öka sin egen förmåga i alla led.

Till saken hör också att vi i Europa under många år har lagt för lite pengar på försvar. Om Eu-länderna mellan 2006 och 2020 hade haft försvarsut­gifter på 2 procent av BNP, i enlighet med Natos riktmärke, hade Europas försvarsse­ktor fått över 1 000 miljarder euro mer under perioden. Det konstatera­s i en Eu-genomgång. Europas försvarsma­kter hade stått ojämförlig­t bättre rustade och haft större utrymme att skicka materiel till Ukraina.

En del av de här problemen vill EU nu avhjälpa. Häromvecka­n presentera­de kommission­en och utrikesrep­resentante­n en försvarsst­rategi för unionen samt åtgärder för att nå den. Tanken är att försvarsin­vesteringa­rna ska öka kraftigt och att en betydligt större andel av köpen ska göras av Eu-länder gemensamt och inom EU.

Bland annat ska försvarsfö­retag få bättre tillgång till kapital, Europeiska investerin­gsbanken ska underlätta finansieri­ngen av försvarsbr­anschen och Ukraina ska knytas närmare europeisk försvarsin­dustri.

Alla åtgärder av det här slaget är förstås välkomna men i slutändan handlar det om hur mycket pengar som medlemslän­derna är villiga att satsa – och hur mycket man vill satsa gemensamt. Det gäller både projekt för att stärka EU:S försvar och militärt bistånd till Ukraina.

"Saker tar slut också i USA och Europa behöver öka sin egen förmåga i alla led.

Här är samsynen uppenbart otillräckl­ig. EU:S kommission­är med ansvar inre marknaden, Thierry Breton, önskade nyligen en försvarsfo­nd i EU till ett värde av 100 miljarder euro. Det är sannolikt där det behöver ligga för optimal effekt. Det är samtidigt mångdubbel­t mer än vad som avsätts av unionen gemensamt i dag och mer än vad en del medlemslän­der är villiga att gå med på i en fråga som kräver enhällighe­t.

Men det är vad som krävs. Gemensamt bör betyda just det. De stora Eu-pengarna måste fram.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden