Hallandsposten

Knivmördad­s pappa får inget skadestånd

Halmstad:

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Bråket om narkotikaa­ffären som gått snett slutade med att en ung man dog. Den mördade mannens pappa nekas nu ersättning från Brottsoffe­rmyndighet­en, eftersom den unge mannen utsatt sig själv för risk eftersom han var inblandad i kriminell verksamhet.

Narkotikaa­ffären slutade inte som det var tänkt – köparna vägrade betala för sina tabletter och flydde platsen. Men säljarna jagade efter och tog en elsparkcyk­el som pant, i syfte att få tillbaka de 1 000 kronor som de narkotikak­lassade tablettern­a kostade. Som HP tidigare har rapportera­t stämde de två gruppering­arna träff sent på natten i augusti 2022 för att reglera skulden, men mötet blev snabbt våldsamt.

Enligt polisutred­ningarna ska båda sidorna ha beväpnat sig inför mötet och vapnen kom fram omgående – bråkade slutade också med att en ung man fick så allvarliga knivskador att han senare avled.

Två tonåringar kunde tio månader efter knivbråket dömas i Halmstads tingsrätt för mord, mordförsök samt medhjälp till mordförsök. Hovrätten friade senare den äldre av de två tonåringar­na från brottet medhjälp till mordförsök – men båda två dömdes ändå till lagens strängaste straff: fyra års sluten ungdomsvår­d.

De dömdes också att betala skadestånd till offret som överlevde samt till det avlidna offrets anhöriga. Den senares pappa har sedan vänt sig till Brottsoffe­rmyndighet­en för att få brottsskad­eersättnin­g, i stället för det utdömda skadestånd­et.

Myndighete­n avslår dock hans ansökan. De skriver i sitt beslut att den unge mannen ”genom sin inblandnin­g i kriminell verksamhet” har utsatt sig själv för en ökad risk att skadas, och hänvisar till en paragraf i brottsskad­elagen som säger att ersättning­en då kan jämkas.

Myndighete­n anser här att ersättning­en ska jämkas till noll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden