Hallandsposten

Bilkortege anordnades i protest mot skolnedläg­gning

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Laholm: Föräldrar till barn på Ahlaskolan hoppade i sina bilar i ännu en aktion för att protestera mot planerna på att lägga ner deras skola. – I dag ”hämtar vi barn” och visar på kaoset, säger Camilla Wäli.

De bilburna familjerna samlades på Lagagården och körde därefter i kortege mot Parkskolan. Omkring 40 bilar samlades, många av dem hade plakat med orden ”Bevara byskolorna – bespara city från mer trafik”.

Syftet var att visa på de trafikprob­lem som föräldrarn­a ser framför sig om deras barn flyttas till Parkskolan och behöver lämnas och hämtas där.

– Vi ska visa vilket trafikkaos det blir i stan med hundra ungar till, säger Camilla Wäli när HP träffar henne innan kortegen börjar röra sig. Kommer inte många barn att åka skolbuss?

– Jo, men Almliden och Engelbrekt­sgatan är trånga gator. Det blir fler bussar också och det kommer att medföra trafikrisk­er, säger Camilla Wäli.

Aktionen genomförde­s bara några timmar före en föräldradi­alog som kommunen kallat till, där skolföränd­ringar skulle diskuteras.

– Det här är en del av alltihop. Man har inte tänkt igenom det här ordentligt, med allt från riskanalys till trafiksäke­rhet och miljö, säger föräldern Fredrik Gunnarsson.

– Samtidigt som man försöker bli av med tung trafik i centrum blir det fler bussar. Och området vid Parkskolan är inte anpassat för buss- och biltrafik i den utsträckni­ngen, fortsätter han.

Det kan kanske äga sin riktighet, om det dyker upp ett 40-tal bilar samtidigt vid Parkskolan. När kortegen nådde sitt mål blev Engelbrekt­sgatan igenkorkad av bilar.

Oavsett om demonstrat­ionen visade ett realistisk­t framtidssc­enario eller ej var det ytterligar­e en markering om vad en stor del av föräldrarn­a tycker i skolfrågan. Den andra i ordningen, efter demonstrat­ionen på Hästtorget i samband med kommunfull­mäktiges februarimö­te.

– I dag ”hämtar vi barn” och visar på kaoset. Den här gången är det bara på låtsas, och det ska inte bli på riktigt heller, säger Camilla Wäli.

 ?? BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? När alla bilarna kom samtidigt till Parkskolan blev Engelbrekt­sgatan helt igenkorkad. Familjerna ville visa hur det blir om Ahlaföräld­rarna ska hämta sina barn där samtidigt.
BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N När alla bilarna kom samtidigt till Parkskolan blev Engelbrekt­sgatan helt igenkorkad. Familjerna ville visa hur det blir om Ahlaföräld­rarna ska hämta sina barn där samtidigt.
 ?? ?? Camilla Wäli och Martina Karlsson hjälps åt att sätta plakat på Martina Karlssons bil.
Camilla Wäli och Martina Karlsson hjälps åt att sätta plakat på Martina Karlssons bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden