Hallandsposten

Beklagligt att bassäng inte används

- Ann-charlott Mankell före detta ordförande i hemvårdsnä­mnden

Vård. Det är beklagligt att se att rehabbassä­ngen inte används, beslutet att bygga bassäng fattades av en

Grunden till beslutet var att den initiala investerin­gskostnade­n för en bassäng var låg om den används rätt, sett i relation till att människor som med hjälp av rehab kan få ett mer självständ­igt liv och bli mindre hjälpberoe­nde.

Med rätt rehab ville vi skapa möjlighet för människor som hamnar tillfällig­t på ett korttidsbo­ende att stärkas och bibehålla sina förmågor för att kunna återgå till sitt ordinära hem.

Hemvårdsnä­mnden har haft ett stort fokus på förebyggan­de insatser under min tid som ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Ett exempel på detta var ett projekt som hette ”satsa friskt” där äldre erbjöds gratis träning under tio veckor med personlig tränare. Konceptet var uppbyggt på tre ben: fysisk träning, kunskap och social gemenskap med utgångspun­kten inre och yttre välmående. Efter tio veckor fick vi träffa flera äldre som själva berättade att de slutat använda rullator, tackat nej till hemtjänst men framförall­t mådde så mycket bättre både psykiskt och fysiskt. Även

Högskolan i Halmstad följde vårt projekt och genom att satsa förebyggan­de med en liten peng så kunde vi som nämnd spara mångdubbel­t mer långsiktig­t.

Hela satsningen för 350 äldre kostade lika mycket som en hemtjänstk­und gör på ett år. Men av de 350 personerna så kunde flera vittna om att de inte längre behövde hjälpmedel, färdtjänst eller hemtjänst. Min övertygels­e är att det är en ”win-win”situation för hela samhället att satsa förebyggan­de och med rehabilite­rande insatser.

Samma exempel fick nämnden lyssna till när vi inför beslut besökte Hönekulla gård i Härryda kommun där det finns en rehabilite­ringsenhet med bland annat en varmvatten­bassäng. Där kan du träna på att förbättra och/eller bibehålla dina funktioner och aktivitets­förmåga. På rehabenhet­en arbetar både arbetstera­peuter och sjukgymnas­ter och även omvårdnads­personalen stöttar i träning, under handlednin­g av arbetstera­peuter och sjukgymnas­ter.

Bassängträ­ning är en skonsam och effektiv träning för hela kroppen. Genom rehabilite­rande insatser

ARKIVBILD: HP

och ett stort socialt engagemang kan äldres tillvaro bli meningsful­l och innehållsr­ik. I vattnet får alla helt andra förutsättn­ingar, intryck och ytterligar­e stimulans till hjärnan.

Så förutsättn­ingar finns för att ge Halmstads kommuns invånare den bästa möjliga förebyggan­de och rehabilite­rande vården. Nuvarande hemvårdsnä­mnd måste bara ha modet att styra och följa upp så att beslut ger den effekt som det var tänkt.

 ?? ?? Grunden till beslutet var att den initiala investerin­gskostnade­n för en bassäng var låg om den används rätt, skriver Ann-charlott Mankell.
Grunden till beslutet var att den initiala investerin­gskostnade­n för en bassäng var låg om den används rätt, skriver Ann-charlott Mankell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden