Hallandsposten

Rädda vårt unika kulturarv

- Susanne Rappmann biskop i Göteborgs stift

De 3 400 kyrkobyggn­aderna med sin omgivande miljö är en tillgång inte bara för Svenska kyrkan och dess medlemmar, utan för alla som bor i vårt land. Om inte staten tar sitt ansvar riskerar Sveriges största sammanhäng­ande kulturarv, ett kulturarv som tillhör oss alla, att förfalla. Det skriver Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, och som vill att den kyrkoantik­variska ersättning­en ska höjas.

HP debatt 13/3. Vad betyder kyrkan som plats för dig? Är det där en älskad förälder begravdes eller en kärlekens vigsel hölls? Sverige har, som få andra länder, ett stort antal välbevarad­e kyrkor med tillhörand­e inventarie­r.

De 3 400 kyrkobyggn­aderna med sin omgivande miljö är en tillgång inte bara för Svenska kyrkan och dess medlemmar, utan för alla som bor i vårt land.

I Göteborgs stift finns 371 kyrkor som berättar en tusenårig historia. Men detta vårt gemensamma arv lever i dag på lånad tid. Statens stöd till vården och underhålle­t av svenska kyrkobyggn­ader har under en lång rad år urholkats.

När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan skulle få så kallad kyrkoantik­varisk ersättning för vården av Sveriges största sammanhåll­na kulturarv. Ersättning­en är ett stöd till, och en kompensati­on för, det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggn­ader, kyrktomter och kyrkliga inventarie­r.

Staten tillför Svenska kyrkan medel till en nivå om 460 miljoner kronor per år, men sedan 2009 har ingen ytterligar­e höjning gjorts trots inflation och minskat penningvär­de.

Det urholkade penningvär­det innebär en kvarts miljard mindre varje år jämfört med vad statens egen utredning bedömde var rimligt när systemet arbetades fram, det vill säga cirka 700 miljoner årligen i dag. Det är ohållbart.

Behoven är stora: bara i Göteborgs stift söker församling­arna varje år stöd för långt mer än de medel som finns. För perioden 2021–2024 var siffran 547 miljoner i sökta medel, jämfört med utdelade 255 miljoner. Underhålls­skulden växer, med risk för skador och mer kostsamma insatser längre fram. Om inte staten tar sitt ansvar riskerar Sveriges största sammanhäng­ande kulturarv, ett kulturarv som tillhör oss alla, att förfalla.

Mot den här bakgrunden har Svenska kyrkan tagit fram ett konkret och hållbart förslag till våra riksdagsle­damöter: höj den kyrkoantik­variska ersättning­en successivt från dagens nivå på 460 miljoner till 700 miljoner kronor år 2027 och inflations­skydda anslaget. Det kyrkliga kulturarve­t är ett gemensamt ansvar. Nu är tid att agera.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? ”Höj den kyrkoantik­variska ersättning­en successivt från dagens nivå på 460 miljoner till 700 miljoner kronor år 2027 och inflations­skydda anslaget.”
BILD: ROGER LARSSON ”Höj den kyrkoantik­variska ersättning­en successivt från dagens nivå på 460 miljoner till 700 miljoner kronor år 2027 och inflations­skydda anslaget.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden