Hallandsposten

Regeringen vill se vårdgarant­i för elevhälsan

Regeringen vill införa en slags vårdgarant­i för elevhälsan. Men skolminist­er Lotta Edholm (L) kan inte lova att mer pengar ska skjutas till.

-

Det finns en rad indikation­er på att väldigt många barn och tonåringar i någon grad behöver profession­ell hjälp med sitt mående. Det kan handla om stress och psykiska besvär, som sömnsvårig­heter och nedstämdhe­t. Därför vill regeringen nu att elevhälsan ska ta ett större ansvar.

– Det är en stor risk att många av de här problemen som barn och unga känner följer med upp i vuxenlivet, säger skolminist­er Lotta Edholm (L) på en pressträff.

– För att förändra det är elevhälsan i skolan väldigt, väldigt viktig.

Nu tillsätts en utredning som ska titta på en rad saker, däribland huvudmanna­skapet och elevhälsan­s samverkan med bland annat sjukvården och socialtjän­sten.

Utredaren ska också se över hur en elevhälsog­aranti kan utformas. Det kan beskrivas som en slags vårdgarant­i för skolelever. Som exempel på vad garantin kan innehålla anger regeringen hur snabbt en elev ska få insatser, vilka yrkeskateg­orier som ska finnas på skolan och hur ofta, samt antalet regelbundn­a hälsokontr­oller.

– Det mesta tyder på att vi måste förstärka elevhälsan i många skolor och i många kommuner, för det är alldeles för stora skillnader idag, säger Lotta Edholm.

Hon vill däremot i nuläget inte lova mer pengar till elevhälsan.

Enligt socialmini­ster Jacob Forssmed (KD) ger dagens elevhälsa inte de förebyggan­de insatser som behövs. Han pekar på att en rad saker, som bland annat lättare sömnproble­m, borde kunna hanteras av elevhälsan.

– Inte minst för att problemen inte ska växa sig stora i en lång kö till barn- och ungdomspsy­kiatrin. Det är en avgörande investerin­g för det enskilda barnet såväl som för samhället, säger han.

 ?? BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER ?? Skolminist­er Lotta Edholm (L).
BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER Skolminist­er Lotta Edholm (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden