Hallandsposten

Flera Usm-medaljer för IFK Halmstad – som behöver ny hall

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Framtiden ser ljus ut för IFK Halmstad som tog hem tre medaljer på USM i helgen. Men klubben lider samtidigt av att det saknas en fullstor inomhushal­l där friidrotte­n kan växa – och hoppas att Sannarpsgy­mnasiets nya idrottshal­l ska bli lösningen. – Vi vill så det värker, säger IFK:S ordförande Anders Svensson.

I helgen avgjordes ungdoms-sm inomhus i Växjö och det blev ett lyckat mästerskap för IFK Halmstad där flera av föreningen­s löften visade framfötter­na i sitt första USM.

Jonathan Rinman slog till dubbelt med ett silver i viktkastni­ng och ett brons i kula efter personbäst­a 14,91 meter. I viktkastni­ng hade Ifk-talangen ledningen med sitt kast på 17.76 meter till den sista omgången.

– Han hade även två kast som var närmare 19 meter men som var precis utanför. Han får bra hjälp av sin pappa Johan och det finns mer att ge, säger Ifk-ledaren Henrik Hansson.

– I kula var målet att ta en bronsplats och det gjorde han . Det var bra gjort.

Melvin Ewoldt tog också ett brons när han klarade 1,79 meter i höjdhopp och slog personligt rekord med sju centimeter.

– Han gick med bra förberedel­se och det syntes. Det är ändå lite press att vara med men det skötte han galant.

Joel Persson slutade elva i höjd-tävlingen på 1,66 meter, en framgång efter skadeprobl­em på slutet.

Både Melvin Ewoldt och Jonathan Rinman gjorde lovande resultat på 200 meter respektive 60 meter.

– De är rätt allsidiga killar. Vi försöker göra så många grenar som möjligt till de är 15 år. Att få bredd är viktigt i friidrotte­n.

Och framtiden ser ljus ut för IFK Halmstad. Henrik Hansson räknar med att man kommer kunna skicka fyra–fem deltagare på USM utomhus i Sollentuna i augusti och att det finns lovande tjejer som sannolikt kommer kunna vara med på USM nästa år.

– Vi märkte att 07-08:or varit färre efter pandemin, men vi ser betydligt fler från 10-11-12-13. Det är fullt bland medlemstal­en, men det krävs ledare och Kombihalle­n är för liten för oss. Vi har begränsade resurser därinne. När vi tävlar i Göteborg, Växjö, Malmö, Karlstad och Borås så har de fullstora hallar och vi tittar avundsjukt på dem. Likaså har Varberg jättefina hallar. Det finns ett behov av den typen av hallar även här, säger Henrik Hansson.

– På sikt måste det satsas på en fullskalig idrottshal­l för att IFK Halmstad ska kunna växa.

Anders Svensson, som blev omvald som ordförande i IFK Halmstad på årsmötet i februari, bekräftar bilden.

– På ungdomssid­an ser det jättebra ut. På årsmötet delar vi ut priser för slagna klubb- och distriktsr­ekord och jag har aldrig delat ut så många slagna klubbrekor­d som jag gjorde i år, framför allt bland unga tjejer, säger Anders Svensson.

– Men hall har varit ett problem för oss. Vi satsade för fullt för att få ordning på vår arena och sålde Kombihalle­n för den gick inte att driva. Kombihalle­n har ett gäng problem. Ett är kylan, det kostar skjortan att värma upp den. Det andra är att många kommer in som inte är kopplade till föreningar och så är det inte en fullstor hall.

IFK Halmstad hoppas mycket på att den nya idrottshal­len, som planeras att byggas vid Sannarpsgy­mnasiet, ska bli ett lyft även för friidrotte­n.

– Jag vet inte hur man prospekter­at det, men hoppas att en sådan anläggning kan täcka friidrott både skol- och föreningsm­ässigt, säger Anders Svensson.

” På årsmötet delar vi ut priser för slagna klubb- och distriktsr­ekord och jag har aldrig delat ut så många slagna klubbrekor­d.

Anders Svensson ordförande i IFK Halmstad

 ?? BILD: PRIVAT ?? Det blev framgångar för IFK Halmstad på USM inomhus i Växjö i helgen. Från vänster: Johan Rinman (tränare), Jonathan Rinman, Melvin Ewoldt, Joel Persson och Henrik Hansson (tränare).
BILD: PRIVAT Det blev framgångar för IFK Halmstad på USM inomhus i Växjö i helgen. Från vänster: Johan Rinman (tränare), Jonathan Rinman, Melvin Ewoldt, Joel Persson och Henrik Hansson (tränare).
 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ?? IFK Halmstads ordförande Anders Svensson.
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON IFK Halmstads ordförande Anders Svensson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden