Hallandsposten

Saudiarabi­en får inte handbolls-vm: ”Känns jättebra”

Saudiarabi­en ville arrangera herrarnas handbolls-vm 2029 eller 2031. Men landet ratades i ansöknings­processen. – Det känns jättebra, säger landslaget­s vänsternia Jonathan Carlsbogår­d.

- Carl Göransson TT

Om drygt en månad ska internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF) besluta vilka länder som får arrangera VM 2029 och 2031.

Jonathan Carlsbogår­d kände sig länge säker på att Saudiarabi­en skulle sno åt sig ett av mästerskap­en och bli en kontrovers­iell Vm-värd.

– Ja, man satt bara och väntade på att den skulle ticka in. Det kändes så, säger göteborgar­en.

Men när IHF i början av mars presentera­de de kvarvarand­e kandidater­na blev Carlsbogår­d och många andra förvånade. Saudiarabi­en hade ratats i processen. I stället kommer ett av mästerskap­en hamna i Danmark/norge/island och det

BILD: ADAM IHSE

andra i Frankrike/tyskland.

– Det blir bra på flera plan. Sportsligt blir det bra med Europa, med mycket publik. Sedan även på det mänskliga planet känns det väldigt bra att det inte hamnar i Saudiarabi­en, säger Carlsbogår­d.

Han har två säsonger i rad spelat klubbturne­ringen Super Globe med FC Barcelona, i landet som får stark kritik för sina stora brister gällande mänskliga rättighete­r.

– Vi åker ju dit, är på hotellet, åker till träningsha­llen och sedan är det matcher. Så det är svårt att säga så mycket, mer än att man vet att situatione­n i landet är långt ifrån optimal, säger 28-åringen.

Saudiarabi­en har investerat stort i bland annat golf och fotboll och anklagas för ”sportswash­ing”, ett sätt att genom olika idrottsarr­angemang förbättra landets rykte.

Norge har tydligt tagit ställning mot Saudiarabi­ens kandidatur för att arrangera VM. Sverige har däremot legat lågt.

– Vi har avvaktat eftersom det inte har kommit till något skarpt läge, säger förbundets generalsek­reterare Robert Wedberg.

Efter beskedet om att Saudiarabi­en inte får arrangera VM inom en överskådli­g framtid verkar enigheten i alla fall vara stor i svensklägr­et. Det redan Os-klara landslaget är den här veckan samlat i Göteborg för ett träningslä­ger, och både spelare och ledare ser fram emot fler mästerskap på europeisk mark framöver.

Mittnian Jim Gottfridss­on:

– Det är positivt att det blir fler mästerskap i Europa. Det är bara att titta på det senaste Europamäst­erskapet i Tyskland – vi vill vara där det finns publik. Sedan att alla länder ska förhålla sig till mänskliga rättighete­r, det är ju a och o. Förbundska­pten Glenn Solberg: – Det är klart att vi önskar att vår sport är på ställen där folk behandlar alla människor med respekt.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? De svenska handbollsh­errarna behöver inte åka till Saudiarabi­en för att delta i handbolls-vm 2029 eller 2031. Här Sveriges Max Darj under bronsmatch­en i handbolls-vm mellan Sverige och Spanien 2022
ARKIVBILD: JESSICA GOW De svenska handbollsh­errarna behöver inte åka till Saudiarabi­en för att delta i handbolls-vm 2029 eller 2031. Här Sveriges Max Darj under bronsmatch­en i handbolls-vm mellan Sverige och Spanien 2022
 ?? ?? Jonathan Carlsbogår­d under landslaget­s pressträff i Göteborg.
Jonathan Carlsbogår­d under landslaget­s pressträff i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden