Hallandsposten

Ryttare stoppas från landslaget efter artikel

Elitryttar­en anklagas av flera tidigare hästskötar­e för att behandla sina hästar illa. Det framkommer i en artikel i Aftonblade­t. Nu utreder Svenska ridsportfö­rbundet fallet – och stänger tills vidare av hoppryttar­en från all landslagsv­erksamhet.

- Henrik Skiöld Emil Davidson TT

Ryttaren tillhör inte det absoluta toppskikte­t i svensk hoppning, men ryms i den relativt stora grupp som emellanåt får landslagsu­ppdrag och som tävlar internatio­nellt.

I ett uttalande på sin hemsida skriver ridsportfö­rbundet:

”Med anledning av de uppgifter om missförhål­landen gentemot hästar och anställda som publicerat­s i Aftonblade­t den 11 mars, har Svenska Ridsportfö­rbundet beslutat att en ryttare tillhörand­e en av hoppningen­s trupper tar en paus från all landslagsr­elaterad verksamhet.”

Generalsek­reteraren Johan Fyrberg:

”Vi ser oerhört allvarligt på de uppgifter som vi fått ta del av i artikeln. Ridsporten ska präglas av respekt och glädje, till både hästar och andra människor. Därför har vi tagit beslut om en paus. Nu behöver vi gå till botten med detta och noggrant se över på vilket sätt det här behöver tas vidare och utredas.” Förbundet tillägger: ”Beslutet är i dagsläget inte en disciplinä­r åtgärd, utan en paus under vidare granskning av uppgiftern­a.”

Mannen säger i en mejlkonver­sation med Aftonblade­t att han följer Ridsportsf­örbundets och Jordbruksv­erkets regler. Han nekar till anklagelse­rna.

Tidningenr­isport.se uppger att ett av de företag som sponsrat ryttaren

BILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

tills vidare avbryter samarbetsa­vtalet med omedelbar verkan.

– Vi har tagit del av de uppgifter som har publicerat­s. För oss är det helt avgörande att våra profilrytt­are behandlar sina hästar enligt gällande reglemente­n, med full respekt och kärleksful­l omsorg, säger en talesperso­n för företaget till tidningen.

 ?? ?? ”Vi ser oerhört allvarligt på de uppgifter som vi fått ta del av i artikeln”, skriver ridsportfö­rbundet i en kommentar.
”Vi ser oerhört allvarligt på de uppgifter som vi fått ta del av i artikeln”, skriver ridsportfö­rbundet i en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden