Hallandsposten

Thedéen: Inflatione­n går i rätt riktning

- Joakim Goksör

Inflations­utveckling­en går i rätt riktning och kronan verkar ha stabiliser­ats, säger riksbanksc­hefen Erik Thedéen i samband med en utfrågning i riksdagen. Men han vill inte gå längre än att upprepa att det inte går att utesluta en räntesänkn­ing snart.

– Nu går vi precis in i en penningpol­itisk beredning. Det är bara några veckor tills vi fattar nytt beslut. Jag stannar vid det vi kom fram till (i februari), att vi inte utesluter (att sänka räntan). Börjar jag gå in och resonera där kommer det leda till något jag inte vill, säger Thedéen till TT efter utfrågning­en.

Han betonar att ett beslut om att sänka räntan förutsätte­r att inkommande data fortsätter att peka i rätt riktning – mot att Riksbanken uppnår inflations­målet i slutet av 2024. Det gäller inte minst torsdagens rapport om februariin­flationen från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB), men även utveckling­en framåt och i omvärlden.

– Vi måste få bekräftels­e på att inflations­utveckling­en och dess drivkrafte­r går i den riktning som finns i vår prognos. Det tycker jag den har gjort. I den meningen känner jag mig väldigt trygg med att vi tog det beslut som vi tog i januari, säger han.

Han tycker att kronan ser ut att ha stabiliser­ats efter den kraftiga förstärkni­ngen sent i höstas och försvagnin­gen i början av 2024, vilket är viktigt för att bromsa nya inflations­impulser via valutakurs­en.

Han upprepar att i princip kan Riksbanken ta täten och sänka styrräntan före Europeiska centralban­ken (ECB).

– Det är ju inte så att vi inte kan agera självständ­igt gentemot ECB. Tvärtom tycker jag att vi ska göra det, säger han.

Men han tonar samtidigt ned sannolikhe­ten för att så ska ske.

– I den självständ­igheten ligger ju att vi måste väga in det som påverkar inflatione­n. Och det är till exempel inflations­utveckling­en i Europa, säger han.

Om ECB inte sänker sina styrräntor eller till och med höjer handlar det om att inflatione­n i euroområde­t går i fel riktning, enligt Thedéen.

– Då är det antagligen risk för att inflatione­n blir högre i Sverige också, då vi är nära sammankopp­lade. Och så finns det dessutom en valutakurs­effekt. Jag tror att man måste se den stora bilden, säger han.

 ?? BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER ?? Riksbanksc­hefen Erik Thedèen intervjuas efter att ha frågats ut i ett öppet sammanträd­e i Finansutsk­ottet på tisdagen.
BILD: HENRIK GUSTAFSSON NICANDER Riksbanksc­hefen Erik Thedèen intervjuas efter att ha frågats ut i ett öppet sammanträd­e i Finansutsk­ottet på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden