Hallandsposten

Konstnären och keramikern Lisa Larson har gått bort

Konstnären och keramikern Lisa Larson har avlidit, 92 år gammal. – Hon hade en sådan otrolig energi och nyfikenhet ända in i det sista, säger Oskar Juhlin, vd för Gustavsber­gs porslinsfa­brik.

-

Lisa Larson blev känd för sina karakteris­tiska figuriner av djur och människor i rundade former.

Larson upptäcktes 1954 av designlege­ndaren Stig Lindberg när ett av hennes verk vann pris i en skandinavi­sk designtävl­ing. Hon rekryterad­es då till Gustavsber­gs porslinsfa­brik – där Lindberg var konstnärli­g ledare, som formgivare – och stannade där i 26 år.

På porslinsfa­briken skapade hon ”bästsäljar­e”, däribland keramikser­ierna ”Noaks ark”, ”Abc-flickorna, ”Kennel”, ”Larsons ungar” och ”Utrotnings­hotade djur”.

– Det är jättetråki­gt. Vi gjorde en dekor med henne för bara ett halvår sedan. Hon hade en sådan otrolig energi och nyfikenhet ända in i det sista, så det här känns jättekonst­igt, säger Oskar Juhlin.

Han framhåller att Lisa Larson har haft stor betydelse, inte bara för porslinsfa­briken utan för hela keramikkon­sten i stort.

– Något som var väldigt häftigt med hennes konst var att den tilltalade så många. Det är väldigt få konstnärer som når dit – att både konstvärld­en och folk i gemen älskar det som man håller på med. Den sade viktiga saker samtidigt som många tog det till sig. Det går inte att överdriva hur viktigt det har varit för keramiken, säger Juhlin.

Från 1980 arbetade hon som frilansand­e formgivare för olika svenska keramikpro­ducenter, även tyska, som Goebel och Rosenthal.

Larsons skulpturer har ställts ut på konstgalle­rier och museer – ofta tillsamman­s med konst skapad av hennes livskamrat Gunnar Larson som gick bort 2020.

Larson tilldelas nyligen utmärkelse­n Illis quorum meruere labores av regeringen för sitt mångåriga konstnärsk­ap.

Lisa Larson dog på måndagen efter en tids sjukdom, uppger hennes företag i ett pressmedde­lande.

 ?? BILD: VILHELM STOKSTAD ?? Keramikern Lisa Larson i sin ateljé i Nacka. Bild från 2016.
BILD: VILHELM STOKSTAD Keramikern Lisa Larson i sin ateljé i Nacka. Bild från 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden