Hallandsposten

Fakta: Paola Cortellesi

-

Ålder: 50 år

Familj: Make och en elvaårig dotter.

Yrke: Komiker, skådespela­re, sångerska och filmregiss­ör.

Bor: I Rom

Karriär: Debuterade redan som trettonåri­ng i tv, och blev snabbt populär i shower som ”Indietro tutta!” och ”Macao”. Gick teaterskol­an Teatro Blu i Rom och slog därefter igenom stort som komedienn i tv-showen ”Mai dire Gol” där hon blev hyllad inte minst för sin stora talang att parodiera kändisar. Sedan dess har hon medverkat i över 20 filmer och flitigt dessutom synts på teatern och hörts i olika tv- och radioshowe­r. Hon har enorm kändisstat­us i hemlandet Italien.

Aktuell: Med filmdebute­n ”Det finns alltid en morgondag” som vann den internatio­nella tävlingen på årets filmfestiv­al i Göteborg. Komedin hade svensk biopremiär den 1 mars och har på kort tid blivit en av de största publiksucc­éerna i Italien någonsin. en våldsam man och hans frus försök att bryta sig fri, visades två veckor efter mordet i den italienska senaten. Samma vecka fick 55 000 italienska skolbarn i tonåren se den.

Regissören är märkbart upprörd över faktumet att så många kvinnor tvingas leva i skräck i hemlandet, där hennes elvaåriga dotter nu växer upp. Även om antalet mord generellt minskat i Italien sedan 1990-talet ligger antalet kvinnomord utförda av en partner eller familjemed­lem kvar på en hög nivå – vilket gör att andelen kvinnomord proportion­erligt ökar. Våldet har dessutom blivit grövre. Mäns dödliga våld mot kvinnor ligger högt i hela Europa.

Fram till 1981 garanterad­e den italienska lagen till och med en speciell strafflind­ring för så kallade delitto d’onore, hedersmord. I praktiken innebar det att en man som dödat sin hustru, dotter eller syster kunde få straffet reducerat om han ertappat henne med att vara otrogen eller ha olovligt sex.

– Lagen gav mannen rätt att döda båda älskarna om han kommit på dem, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden