Hallandsposten

Bajsbakter­ier i vattenverk – vattnet måste kokas

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Halmstad: Koliforma bakterier har upptäckts i dricksvatt­net och ett antal hushåll uppmanas nu att koka sitt dricksvatt­en innan det används. – Vi jobbar med att försöka ta reda på varför bakteriern­a har kommit in och hur vi ska bli av med dem, säger Daniel Pålsson Wargren på LBVA.

Under onsdagsför­middagen meddelade Laholmsbuk­tens VA att man upptäckt koliforma bakterier i vattenverk­et i Mästocka – både i det ingående och i det utgående vattnet.

– Det var en ordinarie provtagnin­g som visade på låga halter av koliforma bakterier. Det är en indikatorb­akterie och kan vara en risk, därför tog vi det säkra för det osäkra och uppmanar de boende att koka sitt vatten, säger Daniel Pålsson Wargren avdelnings­chef för produktion på LBVA.

Totalt är det cirka 20 fastighete­r som berörs och hur bakteriern­a har kunnat ta sig in på vattenverk­et är i nuläget oklart.

– Vi har ingen teori, utan vi jobbar med att försöka ta reda på varför bakteriern­a har kommit in och hur vi ska bli av med dem, säger Daniel Pålsson Wargren och tillägger:

– Det är prover tagna under gårdagen (tisdagen) och vi tar prover löpande.

LBVA kommer att gå ut med ny informatio­n under torsdagsfö­rmiddagen, men alla berörda hushåll fick antingen ett personligt besök under onsdagen eller informatio­n i brevlådan. LBVA placerade också ut vattentank­ar i området, där de boende kan hämta rent vatten.

Enligt Livsmedels­verket finns koliforma bakterier i tarmen hos både människor och varmblodig­a djur, men kan även finnas i jorden eller i växter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden