Hallandsposten

Plats för buss vid köpcentrum får nobben

Mellbystra­nd: Bussarna går inte längre till Laholms största köpcentrum. I ett försök till lösning har Mellby center erbjudit vändplats på sin stora parkering. Men Hallandstr­afiken vill inte.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

En rad protester – och djupdyknin­gar i regelverk – stoppade i december buss 225 från att köra på Mellbyväge­n i Mellbystra­nd. Följden blev att bussen inte längre stannar vid Mellby center.

Otillfreds­ställande, tycker både resenärer, lokalpolit­iker och näringsidk­are.

– Det här stör jättemånga i Laholm, säger samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Thor Gunnar Bjelland (M).

Han är extra irriterad eftersom det har lagts fram förslag som hade kunnat lösa problemet. Bussarna skulle kunna ha hållplats inne på köpcentret­s parkerings­plats. Eller stanna vid de befintliga busskurern­a på Söderleden och vända runt inne på parkeringe­n.

– Mellby centers ägare Arwidsro kontaktade mig och sade att de kunde tänka sig att stänga av parkerings­platser eller vad som helst. Men Hallandstr­afiken vill inte, säger Bjelland.

René Stephansen är fastighets­förvaltare på Arwidsro.

– Det är väldigt tråkigt att busshållpl­atserna inte används, det drabbar dem som allra mest behöver dem. Det är en stor plats vi har och vi har sagt att vi kunde lägga mark till en hållplats, säger René Stephansen.

Men Hallandstr­afiken har aviserat att man inte gillar så kallad ”skaftkörni­ng” – det vill säga att köra bussen samma väg fram och tillbaka. I det här fallet skulle det röra sig om några hundra meter skafttrafi­k på Söderleden.

– Här har politiker och tjänstemän i Hallandstr­afiken all möjlighet att göra om och göra rätt till dess att vi hittar en annan lösning. Jag är jäkla besviken att de inte gör det, säger Thor Gunnar Bjelland.

Gustav Sandkvist, verksamhet­schef för allmän kollektivt­rafik på Hallandstr­afiken, tycker dock inte att frågan är så enkel som den kan verka.

– Att köra in och vända blir mindre bra av olika anledninga­r. Till att börja med blir det faktiskt en längre körväg och därmed längre restid. Det gör det svårare att ansluta bussen till tågens avgångar i Laholm och Båstad, säger Gustav Sandkvist.

– Vi har valt att fokusera på byten i båda dessa riktningar. Vi tror att det blir bäst för flest, fortsätter han.

Gustav Sandkvist utvecklar också frågan om vad ”skaftkörni­ng” är, och varför det anses vara dåligt.

– Det innebär att du som sitter på bussen och ska till Mellby center kommer att uppleva restiden som mycket längre än vad den faktiskt är. Det minskar din benägenhet att vilja åka buss överhuvudt­aget med oss. Det är detta jag menat när jag talat om ”oattraktiv busstrafik”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden