Hallandsposten

Vinnare och förlorare när idépengar fördelades

Laholm:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69 Bildextra

39 ansökninga­r kom in från skolor och fritidshem. En del fick pengar för att göra utflykter eller köpa lekmateria­l. Andra blev utan. – Vi försökte göra det så rättvist som möjligt, säger Jerry Nagy i Ungdomsfor­um som hade uppgiften att fördela ut 200 000 kronor.

Den årliga summan kommer från Laholms kommun, och är ett stöd för skolor och fritidshem att förverklig­a sina idéer. Varje år hålls också Demokratid­agen där pengarna fördelas.

Här är det inte de vanliga politikern­a som fattar beslut om vem som ska få pengar. I stället ligger ansvaret på Ungdomsfor­um, som i år hade 39 ansökninga­r på sina bord.

–Det var inte enkelt att välja bland så många. Vi försökte sänka summan för dem som begärt mycket pengar, säger ledamoten Laban Skog.

– Vi tittade också på hur många elever det var som skulle använda pengarna, säger Jerry Nagy.

Laholms stadsteate­r var full av barn och ungdomar. Dagen började med att de själva fick försöka sälja in sina idéer inför Ungdomsfor­um. Sedan blev det en oviss väntan på beslutet.

– Vi vill åka på älgsafari med hela F–3. Vi har inte så många roliga saker i vår klass, berättade Ebbot och Meja på Veingeskol­an för HP medan Ungdomsfor­um satt i överläggni­ngar.

– Vi är lite nervösa nu, medgav Meja.

För dem blev utslaget en besvikelse. De hade sökt 25 000 kronor och fick ingenting. Men detta var de inte ensamma om. Av de 39 ansökninga­rna var det 14 stycken som kammade noll.

– Det kommer alltid att vara några som blir besvikna, men vi försökte göra det så rättvist som möjligt, säger Jerry Nagy.

De flesta gick ändå från Stadsteate­rn med en slant på fickan.

– Vi fick 4 000 kronor! Det ska vi ha till att köpa madrasser, fotbollar, basketboll­ar, och käpphästar, sade Nellie och Alexandra på Ahlaskolan­s fritis och kostade på sig en segergest inför HP:S fotograf.

Största bidraget gick till Knäredssko­lan, vars elever fick 30 000 kronor och kan se fram emot ett besök på Leos lekland. Lagaholmss­kolan fick 15 000 kronor till nya soffor och Aktivitets­huset fick 17 000 kronor för upprustnin­g. Med flera, det var alltså 25 ”vinnare” som fick del av pengarna.

Sofia Larsson, tidigare kommunens ungdomssam­ordnare och numera hållbarhet­sstrateg, har varit med på alla demokratid­agar sedan starten 2021.

– Det fanns ansökninga­r till ett värde av mer än 500 000 kronor som alltså skulle mer än halveras. Här får Ungdomsfor­um, som är valda skolrepres­entanter, möjlighet att faktiskt fatta beslut. Det är

BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N

inte så lätt. Men de vägde allt mot allt. Kanske har fritids på en skola fått, men inte själva skolan, säger hon.

Numera söks det mer pengar till aktivitete­r och mindre till material, har hon noterat.

– Det söks också mindre summor numera. De har förstått att de inte får pengar om de söker alltför stora bidrag, säger Sofia Larsson.

Se fler bilder på hallandspo­sten.se

 ?? ?? Yes! Alexandra och Nellie fick 4 000 kronor till käpphästar och andra roliga grejer som ska glädja barnen på Ahlaskolan­s fritis.
Yes! Alexandra och Nellie fick 4 000 kronor till käpphästar och andra roliga grejer som ska glädja barnen på Ahlaskolan­s fritis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden