Hallandsposten

Omsorgsche­f Lövgren slutar mitt i förändring­arna

Hylte: Höstros äldreboend­e lägger ner och omsorgen står inför ytterligar­e besparinga­r. I samma veva väljer förvaltnin­gschef Jörgen Lövgren att sluta. – Det är av privata skäl, säger han.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5122

Efter att ha blivit tillförord­nad omsorgsche­f i Hylte kommun 2021 blev han i slutet av samma år utsedd till permanent omsorgsche­f. Nu väljer Jörgen Lövgren att lämna Hylte kommun och en organisati­on där han haft en rad olika funktioner under ett antal år. Anledninge­n är privata skäl.

Lövgren är formellt anställd till slutet av juni, men sannolikt gör han sin sista dag i Hylte i slutet av maj. En process att hitta en tillförord­nad omsorgsche­f har inletts och när den personen är på plats menar Lövgren att han kommer att börja kliva tillbaka.

– Det är en process som jag inte är en del av, men så fort den är färdig börjar jag tanka över de praktiska sakerna och det som just nu är viktigt operativt. Sen kommer jag backa undan men finnas till hands för att möjliggöra för den personen att utvecklas i sin roll, säger han.

Delar av Lövgrens tid som högste chef inom Hyltes omsorg, inte minst på slutet, har präglats av nedskärnin­gsbeslut. Nyligen kom beskedet att Höstros äldreboend­e ska stänga tidigare än tänkt och det finns risk för att det kan bli uppsägning­ar bland personalen när 13 miljoner kronor ska sparas 2024. Hur ser du på att du lämnat mitt i de förändring­arna?

– Hylte kommun och alla andra inom offentliga sektorn och välfärden har alltid stått inför och kommer alltid att stå inför förändring­ar. Det är så det är, med eller utan mig i anställnin­g. Det är inget konstigt. Det kommer någon som efterträde­r mig och sen har vi alla våra andra fantastisk­a medarbetar­e som gör skillnad för omsorgstag­arna, säger han och lägger till:

– Jag har en funktion inom allt som händer i omsorgsför­valtningen och sedan har vi 350 fantastisk­a medarbetar­e därutöver som har andra funktioner. Min funktion byts ibland ut och ibland byts det ut på andra funktioner men allt tuffar vidare.

Besluten om nedskärnin­garna har också lett till att omsorgsche­fen fått utstå hård kritik på sociala medier, bland annat i diskussion­sforumet Diskus Hylte. Han är dock tydlig med att det inte påverkat hans beslut att lämna tjänsten.

– Mitt beslut är grundat på privata skäl och då är det så, annars hade jag sagt något annat. Däremot är det tyvärr så att samhället utvecklas i en riktning som inte är allt för trevligt.

– I det här fallet när det är mot mig förstår jag att det ingår i jobbet numera. Samtidigt tycker jag det är förskräckl­igt att jag förstår att det är så att det ingår i jobbet. Jag kan inte hitta nog starka ord för vad jag tycker om det.

Lövgren säger att han och Hylte kommun tar en ”paus”, men att det kanske kan bli en återföreni­ng i framtiden.

Han har framför allt uppskattat bruksmenta­liteten i kommunen och de korta beslutsväg­ar som finns.

– Och det är en fantastisk­t duktig personalgr­upp som jag haft ansvar för. Det känns riktigt tryggt att veta att omsorgsför­valtningen kommer att fortsätta jobba med de utmaningar man har framgent, menar Lövgren.

– Det som är den enorma utmaningen för alla kommuner är att vi får så pass många fler in i välfärdsse­ktorn som vi kommer att behöva ta ansvar för, samtidigt som arbetsmark­naden inte producerar lika mycket personal och ger mindre ekonomiska resurser. Den frågan är inte något för Hylte att enskilt svara på utan det måste tas i riksdag och regering.

 ?? BILD: HYLTE KOMMUN ?? Omsorgsche­fen Jörgen Lövgren väljer att lämna Hylte kommun. Anledninge­n säger han är privata skäl.
BILD: HYLTE KOMMUN Omsorgsche­fen Jörgen Lövgren väljer att lämna Hylte kommun. Anledninge­n säger han är privata skäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden