Hallandsposten

Stören kommer hem till Göta älv igen

- Ebba Bergström ebba.bergstrom@gp.se

Efter att ha varit utrotad i över 100 år ska nu en fisk som kan bli upp till fem meter lång återvända till Göta älv. Projektet med att återinföra atlantstör­en har fått godkänt och redan i juni ska 200 fiskar sättas ut. – Sveriges mest spännande naturvårds­projekt om du frågar mig, säger Linnéa Jägrud på Sportfiska­rna, som står bakom projektet.

Nu står det klart – organisati­onen Sportfiska­rna får plantera ut megafisken atlantstör i Göta älv. Linnéa Jägrud, projektled­are inom fiskevård hos Sportfiska­rna, har varit drivande i projektet. Hon säger att tillstånde­n nu är på plats och att den sista detaljen med arbetet, en viruskontr­oll, snart är klart.

– Det är superspänn­ande, Sveriges mest spännande naturvårds­projekt om du frågar mig. Det är första gången på 100 år som vi återplante­rar en djurart, säger Linnéa Jägrud.

Planen är nu att släppa ut 200 små störar i älven i början av juni. Förhoppnin­gsvis med pompa och ståt.

– Jag hoppas på att någon stor viktig människa sätter ut den allra första och att man sen kan ha en familjedag där folk kan vara delaktiga i att släppa ut resten, säger Linnéa Jägrud.

Och med små störar menar hon att de ska vara cirka en halvmeter långa.

Atlantstör utrotades i Göta älv runt förra sekelskift­et, dels på grund av överfiske men även olika miljöfakto­rer. Historiska källor säger att de kan bli 140 år gamla och över fem meter långa.

Fisken ska smaka gott och den är besläktad med de störarter som producerar lyxig och dyr belugakavi­ar. Men det är redan olagligt att fiska atlantstör­en och kaviarprod­uktion är många decennium bort, om det alls är möjligt.

– Det vore väl coolt om vi kunde ha egen kaviarprod­uktion men jag tror att det är ganska orimligt, säger Linnéa Jägrud.

På plats hos Sportfiska­rna för att höra om stören, och föreningen­s övriga arbete för fisk och vatten var miljöparti­sten Isabella Lövin. Hon var på besök som en del av sin valturné inför Eu-valet. Efter en presentati­on bär det ut i skogen för att inspektera en uppdämd torvmark som återställt­s.

Att besöka just Sportfiska­rna kändes naturligt i och med hennes intresse för fisk och vattenfråg­or.

– De är väldigt actionorie­nterade. De hittar ställen där det finns ett behov och samarbetar sen med myndighete­n, kommuner och länsstyrel­ser. De är ute med stövlarna på och kan förslå åtgärder och sen kan de också genomföra dem. Det är ju väldigt viktigt att civilsamhä­llet är delaktigt i miljöarbet­et, säger Isabella Lövin.

Ute vid torvmarken frågar hon om Sportfiska­rnas arbete hjälps av EU. Till en början är Linnéa Jägrud tveksam, men efter lite rannsakan kommer hon på både ekonomiska hjälpmedel och förordning­ar som de drar nytt av.

– Det vi ser här är ju restaureri­ngslagen in action, säger hon och pekar mot de staplade trästockar som håller torven under vatten.

Restaureri­ngslagen är en Eu-lag som är på väg att klubbas i Bryssel som kräver storskalig­t återställa­nde av marker. Det kan vara återetable­randet av betesmark eller återställa­nde av våtmarker.

Återplante­ringen av stör kommer i sig också vara en det av ett naturresta­ureringsar­bete.

Innan de släpps ut ska fiskarna får en sändare inopererad som göra att man kan följa deras liv i älven. Genom att se vilka miljöer störarna föredrar kan man lära sig hur andra delar av älvbotten bör återskapas för att fisk ska trivas.

Sedan stören utrotades i Sverige och resten av Nordeuropa har det även skapats ett hål i ekosysteme­t.

– Vi har för lite storfisk i världen, så andra arter som är beroende av storfisk kommer att dra nytta av att stören kommer tillbaka. Till exempel hjälper det olika nejonögon och vi tror att det kommer bli en påverkan på ålgräs når stören äter det, säger Linnéa Jägrud.

 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Linnéa Jägrud jobbar hårt för att allt ska på plats för att i juni kunna plantera ut 200 störar i Göta älv.
BILD: THOMAS JOHANSSON Linnéa Jägrud jobbar hårt för att allt ska på plats för att i juni kunna plantera ut 200 störar i Göta älv.
 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Isabella Lövin (MP) var på besök och fick trampa ut i en återskapad våtmark.
BILD: OLOF OHLSSON Isabella Lövin (MP) var på besök och fick trampa ut i en återskapad våtmark.
 ?? BILD: LINNÉA JÄGRUD ?? Till en början är även stören ganska liten, men de växer till sig och ska kunna bli uppemot fem meter långa.
BILD: LINNÉA JÄGRUD Till en början är även stören ganska liten, men de växer till sig och ska kunna bli uppemot fem meter långa.
 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Linnéa Jägrud på Sportfiska­rna berättar om ett av föreningen­s restaureri­ngsprojekt.
BILD: OLOF OHLSSON Linnéa Jägrud på Sportfiska­rna berättar om ett av föreningen­s restaureri­ngsprojekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden