Hallandsposten

Aubergine – en trixig men rolig ingrediens

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se

Hej Alexandra Zazzi,

Följer en del matprogram och gillar att laga mat själv. Man har ju sett massor av bra recept på grönsaker på sistone och jag har fått min familj att gilla nya smaker. Men några saker jag kan tycka är svåra att få till är porösa grönsaker. Vad jag menar är sådana som aubergine och zucchini. Även pumpa och sötpotatis kan vara lite kinkigt om jag inte gör soppa.

Just aubergine köper jag hem och den blir sedan liggande utan att användas. Jag har lagt den i grönsaksso­ppan men då försvinner den bara, typ kokar bort. Jag har även gjort som jag läst på nätet och skivat, saltat så att vätskan släpper men då tycker jag den har blivit för salt i smaken. Har du några tips och recept? Hälsar

Stina Ohlsson

Hej Stina,

Jag är själv vansinnigt förtjust i just aubergine och tycker att det är en mångsidig och rolig grönsak i köket. Zucchini kan man tillaga på ett liknande sätt, men den blir inte lika sammanhåll­ande och elastisk som auberginen när man rostar den. Här ska man vara lite snabbare när det tillagas, helt enkelt lite kortare tid och det blir ett något annorlunda resultat och smak. Prova dig fram. För några år sedan var tekniken du nämner för att vätska ur aubergine den man använde men jag och många med mig har ändrat tillvägagå­ngssättet till att rosta och torka ur den utan salt. Med det menar jag att du kan både rosta den i kuber i torr, non stick, stekpanna (lite som svamp) eller rosta den i skivor i ugnen på galler. Salt, och andra valfria smaksättar­e, har man på senare. Men den gamla metoden fungerar bra för panerade biffar, tänk på att salta måttligt och torka av aubergines­kivorna när du panerar och friterar.

Här är två recept på aubergine som jag har blivit väldigt förtjust i, den senare kom jag på för några månader sedan och jag har lagat den med stort nöje under vintern. I den låter jag kryddorna och saltet gå in i köttet och göra underbara smaker.

Aubergine i kuber

Detta recept skapar aubergineb­itar man kan använda till mycket. Det är väldigt gott att strössla över eller vända i färdiglaga­de rätter som pasta, soppor, risotto mm. Jag brukar även göra en snabb tapenade av den genom att snabbt pulsera de färdiga bitarna i matberedar­e med en skvätt olja, färsk persilja och kapris. Supergott att lägga på crostinibr­öd till fördrinken.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden