Hallandsposten

Halmstad BMK höll sig kvar – så ser vägen mot toppen ut

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Halmstad Badmintonk­lubb höll sig med nöd och näppe kvar i division 1 efter stor dramatik i helgen. Men Halmstadkl­ubben, som tog Sm-guld så sent som 2019, har ambitionen att ta sig tillbaka till den Svenska Badmintonl­igan. – Vi vill tillbaka till högsta ligan men vi vill göra det när vi har egna produkter att bygga det kring, säger Thomas Carlsson som är vice ordförande i HBMK.

Det var dramatiskt när Halmstad Badmintonk­lubb säkrade division 1-kontraktet förra helgen.

I den näst sista omgången mot bottenkonk­urrenten Carlskrona var en seger ett måste för att hålla sig kvar i division 1.

En måstematch som Halmstadkl­ubben lyckades vinna med 5–3.

– Det var skönt för det var verkligen på håret. Division 1 är en supertuff serie och det finns många bra klubbar i södra Sverige, säger Thomas Carlsson som är vice ordförande i HBMK.

Vad betyder det för klubben att ni lyckades hålla er kvar i division 1?

– Det betyder jättemycke­t. Vi är en breddklubb och satsar på att ta fram bra talanger men för att göra det så vill vi ha ett lag på elitnivå. Det är viktigt för det är en sporre för våra unga spelare att ha ett elitlag i Halmstad att spela i. Så det var många som drog en lättande suck i helgen.

Halmstad BMK hade, innan klubben valde att hoppa av Svenska Badmintonl­igan våren 2022 och börja om i division 1, några framgångsr­ika år i landets hösta serie med ett Smguld 2019.

Men att ta sig tillbaka till toppen är svårt eftersom konkurrens­en i division 1 är tuff och framför allt i den södra division 1-serien som Halmstad BMK spelar i.

– Svenska mästarinna­n (Miriam Lindgärde) spelar till exempel i Askim i vår serie. Många av lagen i högsta ligan har i stort sett idel internatio­nella spelare i sina förstaupps­tällningar vilket gör att många av de bästa svenska spelarna spelar i division 1.

Men målsättnin­gen är att Halmstad BMK ska ta sig upp till Svenska Badmintonl­igan igen men man vill göra det med de talanger man har i klubben.

– Vi vet vår plats i näringsked­jan och vi är duktiga på att ta fram talanger. Men när de blir 17–18 år så är det många storstadsk­lubbar som lockar. Ibland får vill till någon som

Felix Burestedt och då kan vi bygga laget kring det och skapa ett ligalag.

– Vi vill tillbaka till högsta ligan men vi vill göra det när vi har egna produkter att bygga det kring. Så vi har ingen tidsgräns men vi såg att klubben växte mycket när vi hade ett lag i högsta ligan så vi vill gärna tillbaka, avslutar Thomas Carlsson.

 ?? BILD: THOMAS CARLSSON ?? Halmstad Badmintonk­lubb klarade sig kvar i division 1 efter att ha besegrat bottenkonk­urrenten Carlskrona i helgen. Laget bestod av Agnes Johnsson, Jesper Nyberg (spelande tränare), Rut Wesser, Linus Gellert, Olivia Johnsson, Shubham Shubham, Ali Ahmad (spelande tränare) och Leo Fager.
BILD: THOMAS CARLSSON Halmstad Badmintonk­lubb klarade sig kvar i division 1 efter att ha besegrat bottenkonk­urrenten Carlskrona i helgen. Laget bestod av Agnes Johnsson, Jesper Nyberg (spelande tränare), Rut Wesser, Linus Gellert, Olivia Johnsson, Shubham Shubham, Ali Ahmad (spelande tränare) och Leo Fager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden