Hallandsposten

Tidigare Hbk-yttern tror på Tomasson

Gabriel Gudmundsso­n tog en plats i Jon Dahl Tomassons första landslagst­rupp. Och Lille-proffset tror mycket på den nye förbundska­ptenen från Danmark. – Det är en ny era som startar nu, säger Gudmundsso­n.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Den förre Hbk-yttern har redan gjort sex A-landskampe­r under Janne Anderssons ledning.

Och det kan bli fler redan senare i mars när Sverige möter Portugal och Albanien. Gabriel Gudmundsso­n var en av 23 utespelare som tog plats i Jon Dahl Tomassons första landslagst­rupp som ny svensk förbundska­pten under onsdagen.

– Som vanligt hade man lite glömt att det var uttagning, men när jag kom in från träningen vid lunchtid så kollade man mobilen, lite sms och notiser och då fattade man, säger den 24-årige vänsterbac­ken som laddar för torsdagens Europa Conference League-returmatch mot Sturm Graz när HP når honom.

Gabriel Gudmundsso­n har hängt med, men bara lite, i spekulatio­nerna om vem som skulle bli ny förbundska­pten.

– Det viktigaste är ändå vad jag själv gör i vardagen i Lille. Spelar man här och gör det bra och det går bra för klubben så ökar chanserna att komma med. Och tvärtom så minskar dem.

Gudmundsso­n har inte pratat med den nye landslagsc­hefen själv än, men ser fram emot samarbetet.

– Jag tror att det är väldigt bra förbundska­pten för landslaget. Han har meriter som spelare och erfarenhet som tränare som han tar med sig in. Det känns kul och spännande. Det känns väldigt kul med någon utifrån, någon internatio­nell – även om det bara är från grannlande­t. Jag tror det kan vara väldigt viktigt för svenska landslaget.

– Man får in lite nytänk, man får in någon som har varit utomlands och har erfarenhet av det, som själv har spelat i bra lag och ligor. Det är väldigt många delar som känns väldigt spännande med Jon Dahl Tomasson.

I samband med landslagsu­ttagningen lade Tomasson emfas på att han vill spela offensiv fotboll och att han spelare ska våga.

– Det passar mig ganska bra. Jag är i grunden en offensiv spelare som har utvecklats väldigt mycket den senaste tiden och är trygg i båda delar av planen. Det gäller som spelare att anpassa sig.

Du har varit lite in och ut i landslaget. Hur ser du på din landslagst­id hittills?

– Varje gång som jag varit med har jag alltid gjort mitt bästa. Jag är nöjd med mycket och vissa delar vill jag göra bättre. Det är bara att fortsätta ligga i i vardagen. Det är inte så många samlingar med landslaget på ett år så det gäller att ta vara på chanserna när de kommer.

Gabriel Gudmundsso­n, som konkurrera­r i första hand med Ludwig Augustinss­on om vänsterbac­ksplatsen, ser fram emot att träffa både nya och välbekanta ansikten i landslaget igen.

– Det ska bli skitkul. Det är en ny era som startar nu och det är dags att skjuta ifrån ordentligt. Jag tycker att vi har väldigt bra spelare och det gäller att få ut max av alla.

Från september väntar spel i Nations Leagues C-division och senare Vm-kval.

Var känner du att svensk landslagsf­otboll står i dagsläget?

– Vi är där vi är, det är så vi har presterat. Det finns ingen ursäkt kring det, det gäller bara att tuta och köra. Vi kommer säkert få lite ny energi nu.

 ?? BILD: DAVE WINTER ??
BILD: DAVE WINTER
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden